Комунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият

...
Комунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият
Коментари Харесай

Варшавският договор ни е излизал 6 пъти по-скъпо от НАТО

Комунистическа България в продължение на съвсем половин век остава единственият изцяло предан балкански съдружник на Москва и на Варшавския контракт. Живков и предшествениците му водят политика на съвършена честност, която трансформира Народна република България в нуклеарен пленник на Москва и в участник в окупацията на Чехословакия.

Това са единствено част от главните заключения в обширната монография " Балканският щит на социализма " на професор Арутюн Улунян от Института по история при Руската академия на науките, която е отдадена на мястото на балканските комунистически диктатури във военните проекти на Кремъл през втората половина на предишния век.

България - от аутсайдър до основен състезател

Анализите от разкритите до момента архиви на Централно разузнавателно управление на САЩ и на други западни центрове настояват, че от позиция на военните стратези България и Албания са били най-незначителните и незаслужаващи внимание руски спътници през 50-те години на предишния век.

Тези възгледи се трансформират радикално в края на десетилетието, когато Хрушчов се съгласява да изтегли Съветската войска от окупираната през Втората международна война Румъния, написа проф. Улунян. Както е известно, наследникът на Сталин не съумява да върне в руската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания.

А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж последователно постанова запазването на националния суверенитет като главен принцип в връзките си със Съюз на съветските социалистически републики и с Варшавския контракт. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към доближаване с Тито, жигосан още от Сталин като " изменник на социализма ".

Макар Румъния официално да остава членка на Варшавския контракт , взаимните военни инициативи със руската и останалите " приятелски " армии са сведени до най-малко. При всяко прекосяване на части от тези армии за присъединяване в учения в Съюз на съветските социалистически републики или в Народна република България се изисква особено позволение на Букурещ.

Румъния изрично отхвърля да взе участие в смазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 година Николае Чаушеску, който наследява Георге-Георгиу Деж, остро подлага на критика Кремъл поради чехословашката случка, присъединяване в която взема и трихиляден окупационен корпус от Народна република България.

Лиценз за " Калашников ", само че и нуклеарна опасност
" Априлският пленум на румънската компартия от 1964 година дава явен знак за разграничаването на Румъния от Москва по проблемите на военната и икономическата политика на руския лагер ", изяснява и шефът на Държавна организация " Архиви " Михаил Груев.

Така Народна република България на процедура се оказва географски изолирана от Варшавския контракт, което пък дава опция на Живков и обкръжението му да укрепят властта си в смутните времена на Хрушчов и ранния Брежнев. В този и в по-късните интервали София продължава да показва цялостна честност и непоколебима преданост към Москва, като в компенсация получава извънредно нужните ѝ заеми и " безплатна " помощ. Ролята на Народна република България като единствен сигурен съдружник на южния фланг на Варшавския контракт носи на страната доста преимущества, в това число и добитите 250 лиценза за произвеждане на руско оръжие и муниции в български фабрики. Но в това време нарастват и заканите за сигурността на страната, счита проф. Улунян.

Заради Съюз на съветските социалистически републики Съединени американски щати и НАТО взимат България на мушка
Михаил Груев показва, че като руски спътник по това България непрекъснато е била първостепенна цел в проектите на Съединени американски щати и НАТО за нанасяне на военни удари при положение на широкомащабна руска експанзия против Запада. Груев цитира проучване на историка Марк Креймър от Харвардския университет, съгласно който през 1950-1951 година Сталин обмисля военна намеса против Югославия от териториите България, Румъния, Албания и Унгария. Войната в Корея обаче попречва този план. Съдейки по неотдавна разкрити документи на Централно разузнавателно управление на САЩ, нуклеарен спор сред двата лагера става доста евентуален още при започване на 50-те години.

„ До 1957 година 80 % от разследващата информация за Народна република България е била обвързвана с метеорологични прогнози. А това е очевиден симптом за проекти, свързани с военновъздушни интервенции – друго пояснение за метеорологичните информации просто няма “, показва Груев.

Въпреки, че публично на територията на Народна република България няма руски военни бази, в информациите на западните разследващи централи се показва, че в страната непрекъснато участват към 2000 руски военнослужещи и към 1000 сътрудници на руските секрети служби, написа в своето проучване за Балканския " щит на социализма " проф. Улунян.

Звучи стряскащо: нуклеарни оръжия на българска територия
В навечерието на Карибската рецесия през есента на 1962 година, откакто Съединени американски щати разкриват руските нуклеарни ракети в Куба, руското военно наличие в България бързо прераства в опасност за страната.

" През лятото на 1962 година край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, наоколо до курорта Боровец се е намирал склад за нуклеарните заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга загадка по въпросите за разполагането на ракети " земя-земя " на българска територия ", показва проф. Улунян.

Ученият добавя, че личният състав на ориентираните против цели в Гърция и Турция ракети е бил непосредствено зависещ на висшото командване на Варшавския контракт в Москва. Но тази загадка явно не е била опазена, както откриват сътрудници на българската Държавна сигурност, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна защита на Народна република България.

„ По въпроса за руските ракетни бази в България българските държавни архиви към момента не разполагат с документи, изключително за интервала, през който тези бази са били закрити, а нуклеарното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция вероятно е имала информация, че това към този момент се е случило, тъй като министър председателят Папандреу поддържа апела на Живков за основаването на безядрена зона на Балканите “, разяснява Михаил Груев данните на проф. Улунян.

12% за военни цели - една от аргументите за бедността в Народна република България
Друг забавен факт от интервала на Карибската рецесия, когато светът е изправен на ръба на нуклеарен апокалипсис, са данните за непрекъснатото повишаване на средствата, които Народна република България е принудена да отделя за защита и военно присъединяване във Варшавския контракт.

Проф. Улунян цитира жалбите на Тодор Живков до руското управление за тежкото икономическо състояние на страната, която едвам свързва двата края, откакто се постанова да отделя 12% от националния си приход за превъоръжаване.

За съпоставяне, разноските за защита на България като членка на НАТО през предходната година бяха 1,53% от брутния вътрешен артикул на страната. (В рамките на НАТО България има отговорности да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - б.р.)

По силата на поетите от Народна република България финансови задължения към Варшавския контракт, до края на съществуването му българските данъкоплатци са принудени да покриват 6% от военните и логистичните разноски на организацията.

Въпреки, че Съюз на съветските социалистически републики прави няколко дарения със относително нови танкове и самолети, армията на Народна република България остава като цяло въоръжена с преобладаващо остаряла военна техника , написа в проучването за Балканския " щит на социализма ".

Проф. Улунян илюстрира този факт със положението на така наречен отбранителна линия " Крали Марко " по границата с Турция. По продължение на тази линия с дължина 150 км и повърхност от 1100 кв. км са били основани 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на немските им аналози от Втората международна война " Панцер-4 ".

С това допотопно въоръжение " Крали Марко " е трябвало да издържи 5-7 дни на натиска на съвременно въоръжените армии на НАТО до идването на подкрепления от Съюз на съветските социалистически републики.

Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР