Комуникацията, критичното мислене, емоционалната интелигентност, управлението на хора и запазването

...
Комуникацията, критичното мислене, емоционалната интелигентност, управлението на хора и запазването
Коментари Харесай

Шефовете на бъдещето - без висше: Какво мислят 20-годишните

Комуникацията, сериозното мислене, прочувствената просветеност, ръководството на хора и запазването на психологичното здраве като приоритет - тези са измежду главните така наречен меки умения, които ще са доста по-важни за изпълнителните шефове спрямо техните познания в дадена област. В същото време дипломата за висше обучение няма да има особена тежест.

Това са част от изводите в изследването #CtheFuture на на HR компанията Adecco Group, което се организира за трета поредна година. В него вземат участие 1 685 души от целия свят, представители на поколението Z (родените в интервала 1997 - 2012 г.).

Проучването изследва какви умения и качества би трябвало да имат бъдещите водачи на управителни постове, с цел да ръководят дейно в новата работна действителност, както и какви ще бъдат най-големите им провокации.

На база на разбора специалистите от Adecco Group, представени от " Дневник " са обрисували 7 трендове, които поколението Z разпознава като бъдещето на работния свят.
Висшето обучение губи силата си
Въпреки че висшето обучение към момента има стойност, нараства наклонност преимуществото на опита да тежи повече от степените на обучение при оценката на положителното водачество. Тази година 54% от интервюираните споделят, че не имат вяра, че бъдещите изпълнителни шефове ще имат потребност от академични дипломи, в
съпоставяне с 49% предходната година.
Меките умения - сериозно важни
През 2019 година 69% от интервюираните в същото изследване са споделили, че меките умения са по-важни от твърдите за бъдещите изпълнителни шефове. Три години по-късно смяната на парадигмата е напълно нвдвусмислена. Най-новото изследване демонстрира, че 82% от респондентите считат, че меките умения са доста по-важни за бъдещите водачи.
Екипното водачество е най-нужното меко умение
Докато връзката, сериозното мислене и прочувствената просветеност се подреждат високо в листата на главните меки умения, младите водачи недвусмислено класират ръководството на хора и екипното водачество като най-важното умеене, което бъдещите водачи би трябвало да имат.
Нови гении стъпват на постоянен пазар на труда
Дори до момента в който международната пандемия бушува, новите търсещи работа откриха доста благоприятни условия за достъп до нова или първа работа. През 2022 година съвсем две трети от участниците в изследването #CtheFuture заявяват, че са съумели да потърсят нови благоприятни условия за работа. Миналата година единствено 50% са се съгласили с това изказване. Това демонстрира, че фирмите към този момент са се приспособили към новия модел на работа и са станали много по-гъвкави при привличането на гении.
Гъвкавото работно време - предписание, а не в изключение
Пандемията промени всеки аспект от живота ни, само че на никое място не беше по-осезаема смяната, в сравнение с в изразеното ни предпочитание за по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот. В актуалното изследване 85% от респондентите класират гъвкавото работно време като желателно/много желателно, до момента в който единствено 30% поддържат обичайните модели от 9 до 5 часа. Мнозина показват, че срочните контракти към момента са желателни, само че гъвкавостта да избират работното си време в границите на тези гъвкави контракти е още по-важна.
Ръководене на отдалечени екипи
С хибридния модел на отдалечена работа по-младите генерации търсят водачи, които могат дейно да управляват и ръководят отдалечени екипи. На въпрос дали актуалните мениджъри и основни изпълнителни шефове се оправят с тази активност, 60% от интервюираните отговорят с " да " в миналогодишното изследване. Тази година този брой се покачва до 67%, което е ясна индикация, че водачите развиват добре своите набори от умения.

Запазване на положителното психологично здраве
Освен, че промени моделите на работа, световната пандемия накара хората да създадат своята преоценка и да слагат благополучието като главен собствен приоритет. На въпрос за най-големите опасения по отношение на бъдещето на работата, 20% от поколението Z слагат преди всичко психологичното си здраве. " Достъпът до света на труда " и " равенството в заплащането " са надлежно на 2-ро и 3-то място като най-важните въпроси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР