Комуникационните мрежи от шесто поколение ще вкарат света в терабитовата

...
Комуникационните мрежи от шесто поколение ще вкарат света в терабитовата
Коментари Харесай

6G мрежите идват. Кои са ключовите приложения?


Комуникационните мрежи от шесто потомство ще вкарат света в терабитовата епоха
(снимка: CC0 Public Domain)

Докато мрежите от пето потомство (5G) занапред стартират да навлизат в разнообразни страни по света, към този момент се приказва все по-често за огромната смяна, която ще донесат мрежите от шесто потомство (6G ). 

Очаква се информационната технология от последващо потомство със своите терабитови скорости и микросекундни латентности да прокара пътя даже за безжично предаване на холографски изображения, съгласно нов отчет на.

Пропускателната дарба е количество данни, които могат да бъдат трансферирани от източника до местоназначението в границите на даден интервал от време – в тази ситуация на 6G тя (Tbps). Предложеният честотен обсег за работа на 6G мрежите е от 300 GHz до 3 THz.
още по тематиката
Въпреки че не се чака новите мрежи да влязат в комерсиална употреба преди 2028 година, както предвижда Samsung, разработките на 6G към този момент започнаха. Компании като Huawei и Nokia към този момент напредват по собствен метод, с цел да ускорят процеса. Така или другояче, скокът от MHz (4G) до GHz (5G) и THz (6G) в действителност наподобява експоненциален, отбелязва.

Що се отнася до 6G устройствата, те ще се нуждаят от по-добра енергийна успеваемост, Line of Sight (LoS) канали, метаматериали за THz антенни решетки, усъвършенстван AI за усъвършенстване на мощността и качество на услугата (QoS, Quality of Service). В допълнение, ще проправи пътя за холографски и ултра-масивни MIMO технологии.

С увеличение на скоростите до терабитове в секунда, обсегът на приложенията също ще се уголемява. Ето няколко основни приложения, които ще се възползват от пропускателната дарба на 6G (>1Tbps):

Сред евентуални снабдители на съоръжение за 6G технологията отчетът преглежда играчи като Ericsson, Samsung, Nokia, Huawei, ZTE, InterDigital, University of Oulu, SK Telecom, China Mobile, Docomo и AT&T.

Компании като Samsung, Qualcomm, LG, Apple, Oppo, Huawei, META се чака да доставят 6G устройства и съставни елементи в по-голям мащаб. Apple и Гугъл към този момент се причислиха към „ идващия G съюз ”.

Китай към този момент пусна първия в света 6G сателит за терахерцова връзка, напомня Gizmochina. Въпреки това ще са нужни още няколко години, с цел да забележим резултатите от 6G в действително време – чакат се 100-500x по-бързи връзки, в сравнение с в 5G мрежите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР