Компютри и електронна продукция“ е категорията стоки, която води в

...
Компютри и електронна продукция“ е категорията стоки, която води в
Коментари Харесай

България е изнесла в САЩ компютри и електроника за почти $200 млн. през 2022

„ Компютри и електронна продукция “ е категорията артикули, която води в износа на България за Съединени американски щати през 2022 година Това демонстрира новият Доклад за трансатлантическата стопанска система на Американската комерсиална камара в Европейски Съюз и на Търговската камара на Съединени американски щати. Общо компютрите и електрониката, които сме изпратили зад Океана, са за 193,3 млн. $. Същата категория през предходната година е била за 137,9 млн. $.

Топ 5 на българския експорт в Съединени американски щати наподобява по този начин:

Компютри и електронна продукция; Химически продукти; Друго производство; Машинно производство; Ел. съоръжение, приложения и елементи.

Общата стойност на изнесените от България за Съединени американски щати артикули е 1,2 милиарда $, което е 50-процентов растеж по отношение на 848 млн. $ година по-рано. Това е 2,5% от общия размер артикули, които нашата страна изнася или 7,3%, в случай че се приспадне търговията вътре в Европейски Съюз.

На този декор, Съединени американски щати са с експорт в размер на 300 милиарда $ – по-малък спрямо 2021 година, само че и 30 пъти по-голям спрямо 2000 година

Водещите артикули са в следните категории:

Транспорт и оборудване; Компютри и електронна
Всичко за Вашата сватба
продукция; Производство на машини; Нефтени и въглищни продукти; Химически артикули.

Съединени американски щати са изнесли в България услуги в размер на почти 300 млн. $, до момента в който България е изнесла за Съединени американски щати услуги за $400 млн.

Инвестициите

Според отчета US вложенията в България през 2022 година са били в размер на 200 млн. $, което е сериозен спад по отношение на 756 млн. година по-рано. В същото време пораства броят на директните работни места у нас, свързани с американските вложения – те към този момент са 10 605.

Българският бизнес е вложил към 50 млн. $ в Съединени американски щати, като фирмите от нашата страна са основали общо 306 работни места зад Океана.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg