Комплектът Tenda nova MW5G включва две идентични устройства за изграждане

...
Комплектът Tenda nova MW5G включва две идентични устройства за изграждане
Коментари Харесай

Защо mesh е по-доброто Wi-Fi решение – Tenda nova MW5G


Комплектът Tenda nova MW5G включва две идентични устройства за създаване на меш система
(снимка: TechNews.bg)

От няколко години се следи голям напредък в домашните Wi-Fi мрежи. С неимоверното повишаване на потреблението на интернет и потребността от високоскоростен достъп за стрийминг и всевъзможни други приложения, производителите на мрежови устройства доста разнообразиха и усъвършенстваха своите артикули, с цел да удовлетворят нарасналите условия.

Скоростите се повишават, а покритието е все по-добро, посредством и на новите mesh (меш) решения за домакински интернет. При тях голям брой Wi-Fi устройства работят дружно и образуват единна мрежа с елементарно ръководство и устойчиво покритие в границите на цялото жилище. Такава меш система e Tenda nova MW5G, която неотдавна.

Преди да пристъпим към създаване на меш вкъщи – било то като сменяем към този момент съществуващата Wi-Fi мрежа или я надградим, би трябвало да си отговорим на въпроса дали имаме потребност от сходно решение. Принципно, меш системата е нужна в по-големи и многоетажни домове, когато наличният рутер не обезпечава задоволително Wi-Fi покритие и връзките в някои от пространствата имат влошено качество.

Но даже и в междинен и дребен дом, независимият рутер може да се окаже непълен за поддържане на постоянна Wi-Fi мрежа, заради архитектурата на жилището, броя на стените и мястото, на което е подложен рутерът. Ще има зони, в които Wi-Fi сигналът не доближава с нужната мощ. И тогава на помощ идва меш системата.

Нуждаете се от най-малко две мрежови устройства, с цел да изградите меш. Комплектът на MW5G включва две идентични устройства (но кардинално те могат да бъдат и повече). Едното устройство се свързва с интернет – към кабелен модем, Ethernet от доставчика или действителен рутер – и влиза в ролята на главен възел. Второто устройство се свързва с първото – безжично или посредством мрежов кабел – и по този начин уголемява Wi-Fi покритието.

Ключова специфичност на меш системата е, че обвързваните в нея модули работят дружно и образуват единна безпроблемна мрежа. Те също по този начин се управляват от едно място – през уеб интерфейс или мобилно приложение.

Меш системата Tenda nova MW5 е проектирана за потребление в домове с повърхност до към 200 кв.м
(илюстрация: Tenda)

Разбира се, можете да подобрите домашната Wi-Fi мрежа и по други способи, да вземем за пример с потребление на точки за достъп (AP) или повторители. В съпоставяне с тях обаче меш системата има няколко ясни преимущества:

Първо, това е лекотата на потребление . Меш е доста лесна за настройване и ръководство, защото изисква конфигурация единствено на главния възел. Останалите възли (1, 2 или повече) автоматизирано възпроизведат настройките на главния. Например, в случай че би трябвало да измененията името на мрежата (SSID) или паролата, ще ви се наложи да извършите това единствено за главното устройство.

Второ, меш системата има по-добро показване като цяло – във връзка с скорост, покритие и непоклатимост. Всички възли в нея работят дружно като единна Wi-Fi мрежа. Те употребяват взаимно Wi-Fi сигналите, с цел да обезпечат най-хубавата успеваемост, вместо всеки възел да работи без значение, което може да сътвори разстройства.

В резултат се реализира непрекъсната съгласуваност на вашето устройство , когато преминавате от зоната на един възел в различен – като че ли възелът е единствено един. В последна сметка меш има по-добра продуктивност и надеждност спрямо потреблението на куп повторители или AP дружно.

Не на последно място, меш е гъвкава система, която се уголемява елементарно – като просто се прибавят нови съвместими устройства към нея, с цел да се покрият по-добре с Wi-Fi още зони в дома. Това става без спомагателни настройки. За реализиране на най-хубав резултат е целесъобразно възлите да се свързват един с различен посредством кабел.

е налична меш система за жилища с повърхност до към 200 квадратни метра. Тя се състои от две идентични устройства и поддържа двубандов WiFi 5 wave 2 със сумарна скорост от 1167 Mbps (300 Mbps на 2,4GHz и 867 Mbs на 5GHz). Модулите имат два гигабитови врата – надлежно WAN и LAN.

Tenda nova MW5 е налично решение за ефикасна Wi-Fi мрежа с достъп за голям брой устройства
(снимка: TechNews.bg)

Вградени усилватели и антени обезпечават постоянен безжичен сигнал при прекосяване през стени, а технологията Beamforming насочва Wi-Fi сигнала непосредствено към съответното потребителско устройство, вместо да го разпръсква в цялото пространство на жилището.

MU-MIMO технология разрешава на MW5G да обслужва по едно и също време до 80 устройства, а режимът Capacity балансира натоварването сред тях. Технологията Maximal Ratio Combining (MRC) пък подсигурява мощен Wi-Fi сигнал освен от рутера към смарт телефона, само че и в противоположната посока.

Други, по-стандартни благоприятни условия са настройване на мрежа за посетители и наставнически надзор, ограничение или блокиране на достъпа за обособени устройства.

Меш системата Tenda nova MW5G се предлага в комерсиалната мрежа у нас от сътрудниците на формалния дистрибутор на цена от 125-128 лева с включен Данък добавена стойност и три години гаранция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР