Комплексни са причините за замърсяването на въздуха в София, затова

...
Комплексни са причините за замърсяването на въздуха в София, затова
Коментари Харесай

Битовото отопление е основният замърсител на въздуха в София

Комплексни са аргументите за замърсяването на въздуха в София, по тази причина са сложни и ограниченията, които се взимат, изясни в утринния блок на Българска национална телевизия Лорита Радева, ръководител на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет.

" Според последното проучване на Националния институт по метрология и хидрология, най-голямото замърсяване – към 60% се дължи на продуктите на битовото горене. Затова и там са ориентирани напъните по двата плана на Столична община за замяна на печките на твърдо гориво на 55 000 семейства, които се отопляват с дърва и въглища в зимния сезон ", сподели Радева.

Към момента към 6000 семейства са декларирали предпочитание да се причислят към стратегиите на общината. Основното условие за това е хората да са притежатели на жилищата, в които живеят, и да заявят своето предпочитание в която и да е районна администрация.

Над 500 филтри са сложени на комините - те касаят тези семейства, които няма да имат техническата опция или не подхождат на програмата за промяна на техните печки.

" Около 80% от продуктите, които са замърсяващи околната среда, се прочистват с тези коминни филтри, като Столична община обезпечава поддръжката и монтажа на филтрите през отоплителния сезон ", разяснява Радева.

В Столичния общински съвет следва да се разиска и мярката " Зелен билет " - защото сега условията са две от станциите за премерване на качеството на въздуха да демонстрират 200 микрограма за денонощие. Целта е да се понижи до 150 микрограма.

11% е замърсяването от превоза съгласно данните на Националния институт по метрология и хидрология.

С 24% се усилва обсегът на улиците в столицата, които ще се мият. 96 000 декара от града ще се мие с увеличение на обсега, добави Лорита Радева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР