Компанията Rolls-Royce plc се присъедини към консорциум от технологични корпорации,

...
Компанията Rolls-Royce plc се присъедини към консорциум от технологични корпорации,
Коментари Харесай

Rolls-Royce ще създаде ядрен микрореактор за Министерството на отбраната на САЩ

Компанията Rolls-Royce plc се причисли към консорциум от софтуерни корпорации, участващи в по този начин наречения план Pele. Той се финансира от Министерството на защитата на Съединени американски щати и има за цел да сътвори транспортируем нуклеарен микрореактор с газово изстудяване, употребяващ TRi структурно изотропно гориво от частици (TRISO).

Високотемпературният реактор с газово изстудяване Pele би трябвало да се побере в общоприет 20-футов резервоар за изсъхнал товар (6058 мм дължина, 2438 мм ширина, 2591 мм височина). По този метод може елементарно да се транспортира с всеки тип превоз. Планираната изходна мощ е от един до пет мегавата. Разгръщането и стартирането ще отнеме към 72 часа, до момента в който прекъсването, охлаждането и подготовката за превоз ще отнеме по-малко от седмица.

Микрореакторите могат да се употребяват там, където обичайно се изисква стабилно доставяне с изкопаеми горива. В същото време те могат да се употребяват освен в обектите на Министерството на защитата, само че и при естествени бедствия, за произвеждане на електрическа енергия в труднодостъпни места или тук-там, където се организират разнообразни екологични начинания.

Първият пълномащабен работещ първообраз на микрореактора е обещан да бъде издигнат до 2024 година След това ще стартира тестването му в Националната лаборатория на Айдахо към Министерството на енергетиката на Съединени американски щати.

Само на този стадий се чака да похарчи към 300 милиона $. В плана ще работят 120 експерти от BWXT Advanced Technologies LLC, плюс чиновници от Northrop Grumman, Aerojet Rocketdyne, Rolls-Royce LibertyWorks и Torch Technologies, Inc.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР