Компанията произвежда над 80 артикула и изнася повече от половината

...
Компанията произвежда над 80 артикула и изнася повече от половината
Коментари Харесай

"Цима-99" прави нова фабрика за сладка и конфитюри

Компанията създава над 80 продукта и изнася повече от половината от продукцията си

Още по тематиката
Плевенският производител " Веда " ще влага 1.5 млн. лева през тази година за органични артикули

Секторът е разграничен сред италиански и български вложители

7-9
млн. лева се чака да бъдат вложени в постройката и оборудването.Производителят на сладка и конфитюри " Цима-99 " построява ново дружество в село Стряма край Пловдив. Фабриката ще бъде към три пъти по-голяма от съществуващата, която ще продължи да работи, и ще разреши на сдружението да усили потенциала си, както и да добави нови артикули. Компанията залага на увеличение на износа, като все още над половината от продукцията отива зад граница. По предварителни оценки инвестицията ще бъде сред 7 и 9 млн. лева Очаква се новата индустриална база да проработи до края на идната година. Това ще докара и до поетапно увеличение на личния състав с 10 до 20%. В момента в предприятието работят към 50 души.

Тройна повърхност

Предприятието ще бъде ситуирано на имот от 22 дка в индустриалната зона на Стряма, а застроената повърхност ще бъде към 6 хиляди кв.м. " Сегашната фабрика е почти 2 хиляди кв.м и се намира в самото село, където няма опция за разширение. Затова взехме решение да изберем друго място наоколо ", сподели комерсиалният шеф и съсобственик на " Цима-99 " Георги Жеков. Справка в Имотния указател демонстрира, че компанията към този момент е закупила земята. В момента тече проектирането, а упованията са фабриката да е подготвена до края на идната година. Прогнозната инвестиция включва строителството и оборудването, а точната сума ще зависи от това какви машини ще бъдат доставени.

Проектът на компанията включва индустриална и административна част. В самата фабрика са планувани пространства за обработка на пресни плодове, произвеждане на заготовки и пълнене на готовия артикул, хладилни камери, хранилища и други В предприятието ще се създават конфитюри, мармалади, сладка, топинг с плодово наличие и замразени плодове. Общият му потенциал е плануван да бъде 2400 тона артикули годишно.

Пазар

Увеличаването на производството е обвързвано с проектите на компанията да ускори износа. " На вътрешния пазар има непоклатимост, само че нашата мощ идва от това, че към този момент над 50% от продукцията ни е за други страни ", сподели Жеков. " Цима-99 " създава над 80 продукта, а главните й пазари са Израел, Япония и Съединени американски щати, както и редица европейски страни. Компанията изнася продуктите си към този момент към 15 години, като делът на задграничните продажби последователно пораства. " Доверието се печели постепенно, а непрекъснатото качество е наложително ", показва Жеков. За тази година сдружението си е сложило за цел да увеличи износа с минимум 20%, излиза наяве от отчета за активността за 2016 година

Дружеството купува първични материали от разнообразни снабдители, има и личен масив с ягоди в региона на фабриката. " Предпочитаме да работим с български производители, само че не непременно ", споделя Жеков. По думите му огромният проблем в България е, че няма задоволително суровина, а и качеството не постоянно е на нужното равнище.

" Цима-99 " е основана преди 25 години като фамилен бизнес с дребен завод за безалкохолни питиета. През 1996 година трансформира активността си и се насочва към произвеждане на конфитюри. Съдружници в предприятието са създателят Цветан Жеков (52%), който е и шеф, и синовете му Георги и Николай (с по 24%). Компанията регистрира постоянни обороти от 7-8 млн. лева годишно, а облагата за предходната година е 820 хиляди лева (виж таблицата).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР