Компанията от Шабла „Елпром ЕМЗ“, производител на мощни станции (до

...
Компанията от Шабла „Елпром ЕМЗ“, производител на мощни станции (до
Коментари Харесай

„Кубратов меч за производителя на български зарядни за електромобили Елпром ЕМЗ


 Наградените в състезанието

Компанията от Шабла „ Елпром ЕМЗ “, производител на мощни станции (до 44 kW) за зареждане на електрически транспортни средства (ЕПС), стана притежател на огромната премия „ Кубратов меч “ в седмото издание на самодейността на Националната браншова организация за електрическа подвижност (ИКЕМ). На церемонията бяха отличени и редица просветителни институции – професионални гимназии и висши учебни заведения за основаването на фрагменти за бранша на електрическата подвижност, връчени бяха и награди за теоретичен принос, за отборен план на годината, за български артикул на 2017 година и за бизнес достижения в региона.

„ Елпром ЕМЗ “ с шеф Димитър Арнаудов бе наградена за цялостния си принос, в това число за развойната си активност. Компанията е създала цяла гама зарядни станции за ЕПС, измежду които и 44 kW станция за бързо зареждане. Устройствата от серията „ VAL GSM “ да вземем за пример са предопределени за монтаж на открити и закрити пространства, а надеждните им железни корпуси обезпечават висока степен на отбрана (IP 54) и висока вандалоустойчивост (IK 10). Вграденият GSM модул дава непрекъсната връзка с основния сървър, като този модул елементарно може да бъде сменен с LAN или WiFi модул. Единият главен контакт на станцията обезпечава до 44 kW при 400-волтово зареждане, а при 230 V предоставяната мощ е до 7,2 kW. “Елпром ЕМЗ “ предлага и зарядни станции за домашна приложимост с един контакт, предоставящ до 22 kW. Тези разработки на българската компания получиха и златни медали от Международния механически панаир в Пловдив през 2017 година

 Голямата премия

Голямата премия " Кубратов меч " за 2017 година бе връчена на Елпром ЕМЗ - Шабла. Снимка: БСК (ИКЕМ)

Общо 10 оценки връчи тазо година ИКЕМ в категория „ Наука и обучение “. Сред организациите, съдействали за основаването на фрагменти за потребностите на прохождащия към момента отрасъл на електрическата подвижност, са 3 професионални гимназии, в това число свогенската „ Велизар Пеев “ с шеф Станчо Атанасов, софийската ПГ по превоз и енергетика „ Хенри Форд “ с шеф Таньо Стойчев и ПГ по машинизация на селското стопанство “Пейо К. Яворов " от Гоце Делчев с шеф Ангел Живков. И трите гимназии към този момент одобряват възпитаници по новата компетентност „ Електрически транспортни средства “. ИКЕМ награди и 3 висши учебни заведения за реализирането на квалификационни обучителни курсове на преподаватели и експерти по електрически автомобили. Това са Висшето транспортно учебно заведение “Тодор Каблешков “ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Русенският университет „ Ангел Кънчев “. За принос в професионалното обучение и образование в областта на електрическата подвижност бе отличен и Центъра за професионално образование при БСК с шеф Даниела Симидчиева.

Тази година ИКЕМ раздаде награди и на трима експерти с теоретичен принос към електрическата подвижност - проф. доктор Росен Иванов, отличен също от Руската и Украинската транспортни академии, доцент доктор Инж. Огнян Манолов и доктор инж. Стефан Апостолов, съдействали за реализирането на учебен модел за подготовка на фрагменти и връзката му с висшето и професионалното обучение в областта на електрическата подвижност.

В категория „ Екипен план за 2017 година “ премията бе връчена на компанията Chariot Motors (София), осъществила сполучлив модел за внедряване на електробуси в България и съумяла да мултиплицира този модел в Австрия и Италия. Електробусът на Chariot бе показан в София през 2015 година Снабден с 20 kWh ултракондензатор, той изпълняваше постоянна транспортна услуга по линия „ 11 “ с дължина на трасето 11,2 км. За зареждането си транспортното средство разчиташе на две 150 kW зарядни станции, на които електробусът се е зареждал за 8 минути.

В категория „ Български артикул на 2017 година “ ИКЕМ отличи компанията Ride Share България за въведената услуга за споделена електрическа подвижност SPARK.

Компанията AQ Magnit от Годеч, разработваща и произвеждаща индуктивни съставни елементи от 1VA до 3MVA, бе отличена в категория „ Бизнес достижения през 2017 година “ поради цялостния модел на произвеждане на зелена сила, инсталиране на зарядна станция и нейното ползване за транспортните потребности на компанията.

Връчването на премиите „ Кубратов меч “ бе съпроводено от конференция по тематиката за електрическата подвижност и нуклеарната енергетика, проведена взаимно от ИКЕМ и Българско нуклеарно сдружение. „ Страната ни има забележителен потенциал от експерти в региона на инженерното обучение като цяло, по тази причина България би трябвало да се завърне в челните редици на високите технологии и нововъведенията посредством вдишване на нормативен ангажимент от страната в построяването на нови енергийни мощности и на инфраструктура за електромобилност “, обявиха лекторите по време на конференцията.

Ядрената енергетика обезпечава 11% от международното и 27% от европейското произвеждане на електрическа енергия, като 53% от електрическа енергия, създадена без нездравословни излъчвания, е от нуклеарни източници. Така са спестени над 56 гигатона въглероде двуокис от 1971 година насам, което е равно на двугодишните излъчвания на цялата международна стопанска система “, съобщи Младен Митев от Българско нуклеарно сдружение.

1 милион електрически автомобили у нас през 2030 година?

Според прогнозите на ИКЕМ, в случай че до 2040 година е допустимо постигане на към 20% електрически автомобили в класа на леките и лекотоварните коли, т.е. най-малко 300 хиляди коли и още 60 хиляди електробуса. „ Интеграцията на ЕПС в електроенергийната ни система ще става посредством така наречен умни мрежи и при предстоящо повишение на енергийната успеваемост “, разяснява Илия Левков от ИКЕМ. При 70% междинна приложимост на електрическите автомобили през 2040 година и 80% междинна приложимост на електробусите, междинното на ден елетропотребление единствено от ЕПС ще е 5400 MWh.

Общият брой на конфигурираните в България зарядни колонки за електрически автомобили е над 100 в края на 2017 година, като те разполагат с конектори CEE, ТИП1 и ТИП2, работещи напрегнато 220V или 380V и мощ сред 3,7 – 22kW. Част от тези зарядни станции са инсталирани със съдействието на ИКЕМ.

Същевременно целесъобразният брой обществено налични зарядни станции у нас към е най-малко 300, в случай че се реализира сюжетът „ без смяна “, т.е. постепенно увеличение на парка от електрически автомобили. При сюжет „ 1% ЕПС от общия авто парк “, ще имаме потребност от най-малко 4100 зарядни станции, а при оптимистичния вид „ 3% навлизане “ - нужният брой „ скача “ на над 12 400, пресмятат от ИКЕМ. При първия сюжет през 2030 година в България ще се движат единствено 23 000 ЕПС, при вторият (по-реалистичният) броят на електрическите автомобили би трябвало да е най-малко 315 хиляди, а при оптимистичния вид по пътищата у нас ще се движат над 950 000 електрически автомобили, електробуси и други ЕПС.

„ Необходима е обаче Национална стратегия за електрическа подвижност на България до 2035. Трябва да се работи за създаване на устойчива енергийна система с опция за вдишване натоварването на зарядната инфраструктура за електрически автомобили “, разясни Илия Левков. ИКЕМ предлага въвеждане на ограничавания за покупката и потреблението на енергонеефективни и замърсяващи транспортни средства с ДВГ, изключително в чувствителни градски зони. „ Трябва да бъдат планувани и тласъци и административни удобства за инсталирането на подобаваща и задоволителна зарядна инфраструктура, а освен налагане на наказания “, добави той.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР