Компанията майка на Facebook предостави ключови уверения на антитръстовите регулатори

...
Компанията майка на Facebook предостави ключови уверения на антитръстовите регулатори
Коментари Харесай

Meta ограничава използването на рекламни данни за Facebook Marketplace, за да избегне нови глоби

Компанията майка на Фейсбук даде основни уверения на антитръстовите регулатори в Обединеното кралство в опит да разсее опасенията по отношение на метода, по който употребява рекламни данни в интерес на личните си артикули. За тази цел компанията ще ограничи потреблението на рекламни данни на други компании за своята услуга Фейсбук Marketplace, като съгласно Meta това ще стане посредством въвеждането на " нови механически системи ".

Новината пристигна по-рано тази седмица, когато Meta разгласи, че продава GIF платформата Giphy за 53 млн. $, три години откакто я купи за 400 млн. $. Продажбата бе осъществена след правосъдно предписание, издадено от Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) през октомври предходната година. През април CMA също по този начин блокира придобиването на Activision от Microsoft на стойност 68,7 милиарда $, след което последният апелира решението на английския регулатор.
-->
Фейсбук Marketplace е онлайн услуга за разгласи, стартирана през 2016 година, която разрешава на потребителите на Фейсбук да купуват и продават съвсем всичко. Като се има поради, че Meta може да получи информация за ползите на потребителите посредством техните онлайн реклами във Фейсбук, CMA твърди, че това дава на Meta незаслужено преимущество, като разрешава проявлението на по-подходящи артикули в потока на потребителите на Marketplace - в ущърб на рекламодателите на платформата. През юни 2021 година Европейската комисия (ЕК) и CMA оповестиха взаимни старания за следствие на тази процедура на Meta, а през август CMA разгласи публично следствие. Европейска комисия последва образеца му четири месеца по-късно.

Сега обаче CMA за първи път алармира, че е подготвена да приключи делото, откакто получи съответни задължения от Meta. Те включват ограничение на потреблението на рекламни данни на други компании за своята услуга Фейсбук Marketplace, което съгласно Meta ще стане посредством внедряване на " нови механически системи ". Освен това Meta съобщи, че ще образова чиновниците си, с цел да подсигурява, че няма да употребяват данни на рекламодатели, когато създават нови артикули за потребление на пазара в Обединеното кралство, които биха могли да влязат в директна конкуренция с рекламодателите.

CMA съобщи, че има намерение да извърши този ангажимент, който включва опцията рекламодателите да се откажат от потреблението на техните данни за възстановяване на рекламната платформа Фейсбук Marketplace. Съобщението ще бъде последвано от едномесечен интервал на съвещания, който ще завърши на 26 юни. Ако упованията на английския регулатор се оправдаят, това на процедура ще постави завършек на следствието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР