Компанията, която е неизменен партньор на ЦИК в организирането и

...
Компанията, която е неизменен партньор на ЦИК в организирането и
Коментари Харесай

Сблъсък за „Дневникът е подправен“ между ЦИК и „Сиела“ frognews.bg

Компанията, която е неизменим сътрудник на ЦИК в организирането и провеждането на машинното гласоподаване, не счита, че би трябвало да бъде товарена с отговорността за мистерията, която събра вниманието на страната в изборния ден. Изборните комисари обаче също не са склонни да одобряват, че са отговорни за нещо.

Нещата се развиха по следния метод. Първоначално, откакто научиха за проблема, от ЦИК взеха решение, че ще оставят търсенето на пояснения за след вота. Когато обаче медийният интерес към случая набра мощ и стана явно, че няма да заглъхне, комисарите незабавно пратиха през вчерашния ден следобеда писмо по въпроса до „ Сиела “, написа " Сега ".

В началото на септември т.г. компанията получи от ЦИК, освен това без конкурс, социална поръчка за 9.5 млн. лева с Данък добавена стойност, с цел да се погрижи за редица действия, свързани с машинното гласоподаване – параметризирането на електронните бюлетини, инсталирането на машините, превозването им, логистиката и техническата поддръжка. Затова членовете на ЦИК сметнаха, че имат правото да изискат пояснение от „ Сиела “ за какво се появи странният надпис, който не беше виждан до тогава. Те желаеха, също по този начин, и отговори за различен необикновен случай – две машини, за които се оказа, че има разминаване в хеш кода.

 

От компанията им отвърнаха по здрач, че машините и софтуерът са благосъстоятелност на ЦИК и, едвам когато получат достъп до устройствата, ще могат да отговорят в незабавен порядък на поставените им въпроси. Това разгневи комисарите. „ Те (машините – бел.а.) са предадени на „ Сиела “ и те носят отговорност за това какво е конфигурирано на тях “, посочи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя предложи на сътрудниците си да изпратят ново писмо, в което наново да се изискат отговори. Идеята й беше призната с цялостно единогласие от останалите членове на комисията.

Камелия Нейкова – ръководителят на ЦИК, употребява мотива, с цел да се оплаче, че по медиите коментатори са показали случилото се като неточност на ЦИК. „ Това е неточност на изпълнителя, на който е предоставено техническото обезпечаване на машинното гласоподаване. Инсталирането на тези машини е в техните отговорности и това следва да бъде взето поради при приемането на тяхната работа “, разгласи Нейкова. И упорито прикани сътрудниците си „ да изразим своята безапелационна позиция, че тук не може по никакъв метод ЦИК да се натовари с тези случаи, а изпълнителят някакси да стои отвън тази отговорност “.

Мнението на шефа на комисията предвещава нова дълга свада със „ Сиела “. Такива двете страни са имали и преди, като даже са стигали до това да си обясняват разногласията в съда. А върху последната социална поръчка, която ЦИК даде на компанията, легна подозрението, че не е била предоставена от комисарите в сходство със закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР