Компанията Каноникъл (Canonical) представи в четвъртък последната версия на известната

...
Компанията Каноникъл (Canonical) представи в четвъртък последната версия на известната
Коментари Харесай

Новата Убунту 17.10 очаквано с революционни промени

Компанията " Каноникъл " (Canonical) показа в четвъртък последната версия на известната ГНУ/Линукс дистрибуция за десктоп компютри – Убунту 17.10. Както и досега, операционната система е изцяло безвъзмездна и предлага интегрирана работна среда за домашни консуматори, експерти, създатели на наличие и запалянковци.

Известната Линукс платформа, която от години диктува трендовете в сектора, идва с голям брой промени, най-голямата от които е обвързвана с графичната десктоп среда. Сега операционната система идва с графичната среда Гном 3.26 (Gnome). След години на развиване, Каноникъл приключи своята лична разработка Юнити, с цел да се върне към Гном. Убунту 17.10 се задвижва от Линукс ядро версия 4.13.

Друга огромна смяна е потреблението по дифолт на графичния сървър Уейленд ( Wayland ), който е опция на остарелия Ексорг (Xorg). Предвидена е и опция за прилагане на Екс и тя може да бъде определена от менюто за вход в системата.

Подобрена е поддръжката на екрани с огромна резолюция и висока разграничителна дарба. Обновени са системите за конфигурация, надзор на звука, екранни уведомления и доста други.

Графичната среда Гном е приспособена оптимално за потребителите, привикнали да употребяват Юнити и неговия интерфейс. Налични са двата типичен панела - топ панел и разположения вляво Убунту док, който може да бъде преместван. Докът служи като старт панел за стратегиите и таск управител по едно и също време. На него може да се следи и напредъкът на дилемите при стратегии, които поддържат функционалността. Бутоните за ръководство на прозорците към този момент са горе вдясно – метод употребен в операционните системи на Майкрософт. Досега тези икони бяха вляво. И панелите, и самият Гном са подложени на голям брой дизайнерски и функционални промени от екипа на Убунту.

Външният тип е оптимално покрай това, с което опитните консуматори са привикнали. Наред с оранжево-сивата гама и познатата тематика " Амбиънс ", тук са и класическите икони (Убунту моно дарк). Освен тази " наслада за очите ", онлайн са налични безчет тематики за Гном, които се конфигурират с няколко клика на мишката. Стилизираният мравояд, който ще ви посрещне на десктопа, е въодушевил логото на версията и нейното име - Artful Aardvark.

В последните месеци, изключително след оповестения нов метод при построяването на системата, Убунту загуби още позиции в пазарния си дял. Версиите, които излизат през октомври, са с къс период на поддръжка, те се конфигурират основно от най-верните почитатели на системата. Това значи, че колкото и революционни да са измененията в този момент, ще би трябвало да минат още шест месеца и " титулярната " 18.04 с дълъг живот да излезе на пазара. Тогава ще стане ясно, доколко операционната система е възвърнала позиции и имидж.

Важен детайл от създаването на новия 17.10 бяха анкетите към непрекъснатите и бъдещи консуматори – метод, който цели да заздрави връзката сред компанията и хората, които употребяват нейните артикули.

Убунту 17.10 е налична за евакуиране единствено в 64 битова версия. Отпадането на 32 битовите облици е още една крачка, която Каноникъл предприе към задачата да консолидира оптимално услугите си, без да харчи непотребни запаси за разработка на планове, които не са перспективни или в следствие се оказват такива.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР