Компанията Disney може да загуби изключителните си права върху емблематичния

...
Компанията Disney може да загуби изключителните си права върху емблематичния
Коментари Харесай

Disney може да загуби правата си върху Мики Маус

Компанията Disney може да загуби изключителните си права върху емблематичния воин Мики Маус. Причината - 95-годишните авторски права на героя изтичат през 2024 година Той е основан през 1928 година и се е трансформирал в знак на компанията.

Законът за авторското право на Съединени американски щати гласи, че интелектуалната благосъстоятелност върху художествени творби изтича 95 години след първото издание, което значи, че Мики ще стане обществено притежание през 2024 година Това значи, че героят към този момент може да се появява и в истории, които не са на Disney, заяви NOVA.

Мики се появява за първи път през 1928 година и се трансформира в един от най-разпознаваемите анимационни герои на всички времена. Първоначално авторските права на Мики Маус са били предпазени в продължение на 56 години. През 1998 година компанията лобира за удължение на правата, с което ги закупи за 95 години.

Мики Маус се появява за първи път в черно-белия анимационен филм Steamboat Willie. Това е един от първите анимационни филми, които употребяват синхронизиран тон и музика.

Други добре познати герои към този момент са станали публично притежание и също нямат авторски права. Сред тях е и Мечо Пух, който влезе в листата на свободните герои след приключването на авторските му права през януари.

Вече безплатното за потребление мече към този момент взе участие във кино лентата на ужасите „ Мечо Пух: Кръв и ужас”, написан и режисиран от Рис Уотърфийлд. Сюжетът му споделя за Пух и Прасчо, които правят ликвидиране, откакто биват изоставени от Кристофър Робин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР