Компанията Asus пусна на пазара поредния си модел 17-инчов ноутбук

...
Компанията Asus пусна на пазара поредния си модел 17-инчов ноутбук
Коментари Харесай

Ревю на 17-инчовия геймърски ноутбук Asus ROG Strix Gl703GS

Компанията Asus пусна на пазара следващия си модел 17-инчов ноутбук ROG Strix Gl703GS, въз основата на процесора Intel Core 7-мо потомство. По отношение на хардуерната настройка и дизайна, тук няма нищо ново и извънредно, а това е просто следващия не доста безценен игрови ноутбук. В актуалното ревю ще разгледаме в детайли всички особености на този модел.
Комплект и опаковка
Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS се предлага в дребна черна картонена кутия с ръкохватка от горната страна. В допълнение към самия ноутбук в комплекта е включено и малко управление за потребителя, гаранционна карта и захранващ адаптер от 150 W (19,5 V, 7,7 A).



Технически характерности:
Процесор: Intel Core i7-7700HQ;Чипсет: Intel HM175;Оперативна памет: 16 ГБ DDR4-2400;Видеосистема: Nvidia GeForce GTX 1050 (4 ГБ GDDR5), Intel HD Graphics 630;Екран: 17,3 инча, 1920 × 1080, непрозрачен, IPS, 60 Hz (LG LP173WF4-SPF5);Звукова подсистема: Realtek ALC295;Дискова подсистема: 1×SSD 256 GB (SanDisk SD8SN8U256G1002, M.2 2280, SATA600) 1×HDD 1 ТB (HGST HTS721010A9E630, 7200 об/мин, SATA600);Оптично устройство: Не;Картрийдър: SD (XC/HC);Кабелна мрежа: Realtek RTL8168 / 8111;Безжична мрежа: Intel Dual Band Wireless-AC 8265;Bluetooth: Bluetooth 4.2;USB 3.0/2.0 (Type-A): 4/0;Клавиатура: с фоново осветяване и блок NumPad;Батерия: 64 Wh;Размери: 415 × 280 × 24 мм;Тегло без адаптера за зареждане: 2.9 kg. Конфигурация на ноутбука
Според информацията на уеб-сайта на производителя, конфигурацията на ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS може да е друга. Различията могат да бъдат в модела на процесора, количеството оперативна памет, вида на екран (60 Hz или 120 Hz) и конфигурацията на подсистемата за предпазване на информация.

В основата на нашия тестов ноутбук Asus ROG Strix Gl703GS стои четириядреният процесор Intel Core i7-7700HQ ( Kaby Lake). Той има номинална тактова периодичност от 2.8 GHz, която в режим Turbo Boost може да доближи до 3.8 GHz. Процесорът поддържа технологията Hyper-Threading (8 потока), размерът на L3 кеша е 6 MB, а изчислената мощ – 45 W.

Този процесор е с интегрираното графично ядро Intel HD Graphics 630.

 Но също така, тук има и обособена графична карта Nvidia GeForce GTX 1050 с 4 GB GDDR5 видео-памет. Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS поддържа технологията Nvidia Optimus, която Ви разрешава превключване сред процесорната или дискретна графика.



Както се оказа по време на тестванията, при стресови натоварвания на видеокартата (FurMark), графичният процесор работи на тактова периодичност от 1708 MHz, а паметта – на периодичност от 1752 MHz, което не е зле.

 За инсталиране на модули SO-DIMM памет, в ноутбука са планувани два слота.

 Подсистемата за предпазване на данни в преносимия компютър Asus ROG Strix Gl703GS се състои от композиция на две устройства: SSD SanDisk SD8SN8U256G1002 с 256 GB и 2,5-инчов HDD HGST HTS721010A9E630 с 1 TB.

Като цяло, ноутбукът разполага с едно място за инсталиране на 2.5-инчов SATA-диск и едно M.2 гнездо с ключ вид M, който поддържа дискове с интерфейсите PCIe 3.0 x4 и SATA. Така, че тук SSD-устройството с конектора M.2 може да бъде и по-бързо.

Ноутбукът Asus ROG Strix Gl703GS разполага с аудио-подсистема, основана на Realtek ALC295 HDA кодека. В корпуса на преносимия компютър са вградени два високоговорителя – в долната скосена част в краищата на панела, а отляво и дясно има декоративни решетки, покриващи тези високоговорители.



Остана единствено да прибавим, че ноутбукът е оборудван с вградена HD-камера, ситуирана над екрана, както и не-сменяема литиево-йонна акумулаторна батерията с потенциал 64 Wh.
Външен тип и ергономичност на корпуса
Корпусът на Asus ROG Strix Gl703GS е изработен от метал и пластмаса. Капакът на нотубука е направен от тъничък черен алуминий. Върху него се вижда емблемата на серията ROG в огледален цвят, която се осветява в алено, когато включите преносимия компютър.



Капакът на ноутбука е доста тъничък – единствено 7 мм. Независимо от това, неговата неотстъпчивост е много приемлива. Разбира се, когато го натиснете леко той малко се огъва, само че не е сериозно. Работната повърхнина на ноутбука, която се оформя от клавиатурата и тъчпада, е направена от черна пластмаса, а част от повърхността е стилизирана във тип на гладък метал. Недостатъкът на работната повърхнина е, че тя бързо се замърсява, т.е. върху нея остават следи от ръцете.



В долната част на корпуса са ситуирани вентилационни отвори, а гумените крачета обезпечават постоянна позиция на преносимия компютър върху хоризонтална повърхнина.

Дебелината на рамката към екрана в профил е 16 мм, от горната страна – 21 мм, а изпод – 28 мм. Върху рамката са ситуирани уеб-камерата и отвори за двата микрофона, а изпод – огледалното лого на серията ROG.

Бутонът за включването на ноутбука се намира в горния десен ъгъл на работната повърхнина. В левия, над клавиатурата са ситуирани четири обособени бутона за ръководство на ноутбука: фирмения бутон с логото на ROG, предопределен за работа с приложението ROG Gaming Center, бутона за включване/изключване на микрофона и два бутона за надзор силата на звука.

Светодиодните знаци на ноутбука се намират на задния завършек на работната повърхнина и се виждат даже когато капакът е затворен. Има общо четири знака: знак за зареждането, равнището на батерията, интензивността на подсистемата за предпазване и режима на работа на безжичния адаптер.



В лявата част на корпуса са планувани два USB 3.0 врата (Type-A), HDMI-конектор, Mini-DisplayPort, RJ-45 конектор и смесен аудио-жак вид мини-жак. В допълнение, тук е ситуиран и конекторът за зареждането. В дясната част има още два USB 3.0 врата (Type-A), USB 3.0 (Type-С), слот за карта с памет и отвора за заключване Kensington. В задната част на корпуса има единствено вентилационни отвори за издухване на горещия въздух.
Клавиатура и тъчпад
Asus ROG Strix Gl703GS употребява клавиатура от мембранен вид с по-голямо разстояние сред бутоните. Ходът на бутоните е 2 мм. Размерът им е общоприет (15 × 15 мм), а дистанцията сред тях – 3 мм.

Самите бутони са черни, а знаците върху тях – бели. Клавиатурата има RGB фоново осветление на три равнища. Подсветката автоматизирано се включва, когато натискате бутон и се изключва, в случай че не употребявате преносимия компютър известно време. За да регулирате фоновото осветяване, се употребява помощната стратегия Asus Aura, която е включена в пакета Asus Gaming Center. Цялата клавиатура е разграничена на четири зони, а помощната стратегия Asus Aura Ви разрешава да персонализирате цвета на всяка зона и да изберете пъстър резултат (постоянна светлина или „дишане“).



Отделена е зоната на игровите бутони WASD: страничните елементи на тези бутони са бели. Основата на клавиатурата е много твърда. Когато натискате бутоните, в случай че се следи прегъване, то това ще е напълно нищожно.

Размерите на тъчпада са 106 × 74 mm. Сенсзорната повърхнина на кликпада е малко вдлъбната в корпуса, само че работата с нея е доста комфортна.
Звук
Както към този момент беше упоменато, аудиосистемата на Asus ROG Strix Gl703GS се базира на кодека Realtek ALC295 NDA, а ноутбукът има два високоговорителя. Субективно, тестванията на вградената звучност разкриват, че при оптималното равнище на звука, липсват дразнещи звуци, няма железни нюанси при възпроизвеждане на високи тонове. Максималното равнище на звука е задоволително, а възпроизвежданият тон от вградената звучност е кондензиран.

Традиционно, с цел да се оцени изходния аудио-сигнал се свързват качествени слушалки или външна звучност. Ние правим проби, като използвахме външната звукова карта Creative E-MU 0204 USB и помощната стратегия RightMark Audio Analyzer 6.3.0. Тестът бе извършен в стерео-режим, 24-бита/44,1 kHz. Въз основа на резултатите от теста на аудиото, можем да кажем, че то е „много добро“.
Дисплей
Asus ROG Strix Gl703GS употребява IPS матрицата LG LP173WF4-SPF5 с LED задно осветление въз основата на бели светодиоди. Матрицата има матово антирефлексно покритие, чийто диагонал е 17,3 инча. Разделителната дарба на екрана в тази ситуация е 1920 × 1080 пиксела.

Матрицата на ноутбука не размазва в целия диапазон на измененията в яркостта. Съгласно спецификацията, матрицата има оптималната бляскавост от 300 cd/m², времето за реакция на пикселите (общото време за включване и изключване) е 25 ms, а равнището на контраста – 700:1. Вертикалният и хоризонталният ъгъл на преглед са 80 ° по методиката CR≥10.



Според нашите измервания, оптималната бляскавост на екрана на бял декор е 396 cd/m². При оптималната бляскавост на екрана, цената на гамата е 2.14. Минималната бляскавост на бял декор е 22,5 cd/m².

Цветовата гама на LCD-екрана в ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS обгръща 85,1% от sRGB пространството и 62,2% от Adobe RGB, а размерът на цветовия обсег е 102.2% от размера sRGB и 70,4% от размера на Adobe RGB. Това е доста добър цветови обсег.

Светлинните филтри на LCD-матрицата не доста добре разграничават спектрите на главните цветове. Спектрите на зелено и алено се припокриват, което, апропо, е много типично за матриците, употребявани в ноутбуците.

 Цветовата температура на LCD-екрана в Asus ROG Strix Gl703GS е постоянна по цялата канара на сивото и е почти 7000 К. Стабилността на цветовата температура се изяснява с обстоятелството, че главните цветове са добре уравновесени в скалата на сивото. Що се отнася до точността на цветопредаването (делта E), цената не надвишава 7 по цялата канара на сивото (тъмните области могат да бъдат игнорирани), което е добър резултат за този клас екрани.

Ъглите на видимост са доста необятни, както по хоризонтала, по този начин и по вертикала. Това е присъщо за всички IPS-матрици. Като цяло можем да кажем, че дисплеят на портативния компютър Asus ROG Strix Gl703GS заслужава висока оценка.
Работа под товар
За стресовото натоварване на процесора, ние използвахме инструмента Prime95 (Small FFT тест), а за стресовото натоварване на видеокартата използвахме инструмента FurMark. Мониторингът се организира благодарение на помощните стратегии AIDA64 и CPU-Z.

При умерено натоварване на процесора (теста Stress CPU на инструмента AIDA64), тактовата периодичност на ядрата е постоянна и е 3,4 GHz.

 Температурата на процесора доближи 75 ° C, а мощността на енергопотребление от процесора – 34 вата.



Ако натоварите процесора в стрестеста на програмата Prime95 (Small FFT), честотата на ядрото ще падне до 2.7-2.8 GHz.

 Температурата на процесора е 76 ° C, а потреблението на сила регистрира стабилната стойност от 45 вата.



Както евентуално забелязвате, охладителната система на ноутбука е доста ефикасна. Дори и в режим на натоварване на процесора, тротлинг не е налице.
Ниво на шума
Измерването на шума се организира в специфична звукопоглъщаща камера, а чувствителността на микрофона бе позиционирана по отношение на ноутбука с цел да се имитира типичното състояние на главата на потребителя.

Според нашите измервания, в неактивен режим равнището на шума, издавано от ноутбука е 22 dB. Това е доста ниско равнище на шума, което в действителност се слива с равнището на естествения фонов звук денем в офиса и е невероятно да се „чуе“ преносимия компютър в този режим.

При стресово натоварване на графиката благодарение на програмата FurMark, равнището на шума е 43 децибела. Почти същото е равнището на шума (43.3 децибела) и при стресово натоварване на процесора посредством приложението Prime95 (Small FFT). Това е високо равнището на шума. В този режим, ноутбука ще се откроява от останалите устройства в типичното офис помещение.

В режима на по едно и също време стресово натоварване на видеокартата и на процесора, равнището на шума се усилва до 47 dB. Определено това е малко прекомерно, само че въпреки всичко сходен режим може да се реализира единствено посредством потреблението на специфични проби. В всекидневието, ноутбукът не шуми по този начин – когато се работи с действителни приложения, равнището на шума, възпроизвеждан от преносимия компютър, не е повече от 40 децибела.

Като цяло, Asus ROG Strix Gl703GS може да се класифицира като приблизително шумово устройство.
Автономност
Припомняме, че измерването на автономията на батерията е с бляскавост на екрана от 100 cd/m². Също, ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS има способността да превключва (ръчно или автоматично) сред ядрата на графичния процесор и дискретната графична карта. Измерихме издръжливостта на батерията, употребявайки както вграденото в процесора графично ядро, по този начин и графичната карта Nvidia GeForce GTX 1050. Резултатите от теста са както следва:
Работа с текст (процесорна графика): 5 ч. 28 мин;Работа с текст (видео карта Nvidia GeForce GTX 1050): 3 ч. 44 мин;Възпроизвеждане на видео (процесорна графика): 4 ч. 07 мин;Възпроизвеждане на видео (видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050): 4 ч. 52 мин.
Както евентуално забелязвате, автономията на батерията на Asus ROG Strix Gl703GS е много дълга за 17-инчов модел.
Обобщение
Безспорните преимущества на ноутбука Asus ROG Strix Gl703GS включват моден дизайн, първокласен екран, добра клавиатура и тъчпад. Тук можем да прибавим и високата продуктивност и дългия живот на батерията. Разбира се, това не е топ-игрова настройка за ресурсоемките 3D-игри. В случая може да се играят игри единствено със среднокачествени настройки. Но и Asus ROG Strix Gl703GS не е фокусиран върху динамичните 3D шутъри. Игрите са разнообразни и доста от тях на този преносим компютър могат да се играят много комфортно.

Разбира се, ноутбукът може да се употребява освен за игри, само че и за работа с ресурсоемки приложения. Той е съвършен като сурогат на производителния десктоп.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР