Компанията Apple премахна днес от своя онлайн магазин приложение за

Компанията Apple премахна днес от своя онлайн магазин приложение за ...

И Apple бяха притиснати да застанат на страната на Пекин.


Компанията Apple премахна днес от своя онлайн магазин приложение за смартфони, използвано от демонстрантите в Хонконг за проследяване на полицаи, предаде Асошиейтед прес.

До премахването на приложението се стигна, след като вестникът на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" разкритикува Apple, че улеснява противозаконните действия на хонконгските демонстранти.

Компанията заяви, че е премахнала приложението HKmap.live от магазина си, защото е било използвано за засади срещу полицаи и е застрашавало обществената сигурност.

Apple стана поредната компания, на която се оказва натиск да застане на страната на Пекин в противостоянието с демонстрантите, отбелязва Асошиейтед прес.

HKmap.live дава възможност на потребителите да споделят информация за разположението на полицаите, къде се използва сълзотворен газ и други детайли. То съществува и във версия за смартфони с операционна система Андроид.

Критиките срещу Apple бяха предшествани от нападки на китайското правителство срещу Националната баскетболна асоциация на САЩ заради изказване на главния мениджър на отбора "Хюстън Рокетс" в подкрепа на демонстрантите. Китайската държавна телевизия спря излъчването на баскетболните срещи от НБА.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg