Компанията Amazon е изправена пред момент на истината, докато се ...

Компанията Amazon е изправена пред момент на истината, докато се

Ако The Rings Of Power е провал, какъв е смисълът от Amazon Studios

Компанията Amazon е изправена пред миг на истината, до момента в който се приготвя за премиерата на своя сериал по света на " Властелинът на пръстените ", чиято изработка коства близо 1 милиард $.

Според мнозина The Lord of the Rings: The Rings of Power ще дефинира бъдещия курс на компанията в сферата на стрийминг услугите.

Основано през 2010 година, филмовото поделение на компанията на Джеф Безос - Amazon Studios, остави своя отпечатък с редица забавни сериали като The Marvelous Mrs. Maisel, The Boys, Jack Ryan и редица други, само че към момента му липсва един всеобщ и утвърден шлагер - а и Джеф Безос от много време желае собствен личен вид на " Игра на тронове ".

" Няма подозрение, че [стрийминг услугата] Amazon Prime Video има триумф. Но досега те не са имали свое културно определящо шоу. Не са имали всеобщ пробив, за който всички да приказват ", казва Рич Грийнфийлд, медиен анализатор в Lightshed Management, пред изданието " Инсайдър ".

Затова и сходно Ам-Гъл пенсионираният началник на Amazon стиска алчно в пръстите си скъпо и прескъпо закупените права за част от творчеството на Джон Толкин - и по-специално приложенията към огромното издание на " Властелинът на пръстените ".

Компанията е хвърлила в действителност големи старания в това да сътвори величествен артикул, с който да остави своята безапелационна диря на стрийминг пазара, а една продукция, която стъпва върху творби, спечелили си към този момент стотици милиони почитатели по целия свят, наподобява като добър залог.
 Снимка: Twitter " Единствен пръстен ги владее... "
Общото мнение е, че с The Rings of Power от Amazon към този момент имат нещо, за което Холивуд в действителност да приказва. Нито един сериал досега не е коствал толкоз скъпо. Само за правата за филмиране през 2017 година компанията даде 250 млн. $, с което изпревари съперниците си от HBO и Netflix.

Самата продукция, снимана в северната част на Нова Зеландия, се счита, че е коствала още към 460 мн. $. А с цел да се получи цялата последна сума, би трябвало да се прибавят и десетките милиони долари, които Amazon са дали и занапред ще дават за маркетинговата акция за шоуто.

Оттам са и изчисленията на анализаторите за обща цена на целия сериал покрай 1 милиарда $.

За тези пари Безос и компания се надяват, че The Rings Of Power ще е безспорен шлагер. И на хартия наподобява като да имат право - екранизация на произведение с безчет правилни почитатели, съществено качество на продукцията, не е пестено от нищо...

Какво обаче ще се случи, в случай че това шоу се провали в това да притегли почитателите?

Защото, каквото и да си приказваме, не всичко е пари, изключително в случай че става въпрос за тази на моменти даже фанатична фенска маса, на която се радват книгите на Дж. Р. Р. Толкин. Сигналите за това, че почитателите няма да са удовлетворени от този сериал, към този момент се усещат мощно и ясно, като кавалерия на рохиримите по равно поле.

Основните терзания идват от това до каква степен сериалът ще е почел истинския материал на писателя, върху който е основан. Кадрите на Галадриел като принцеса войник, измислените герои, джуджешките кралици, черните елфи и информацията за това по какъв начин хиляда години история ще бъде събрана и компилирана в един сезон... някак не дават положително чувство.

Но следва да забележим. От " Инсайдър " цитират източници от Amazon Studios, съгласно които първичните реакции от прожекциите пред фокус групи и изявени почитатели на Толкин били позитивни.
 Снимка: Amazon Prime
Истината обаче е, че за студиото този сериал би трябвало да бъде триумф. И в случай че не е, това може да породи същинска екзистенциална рецесия. И компанията по всякакъв начин ще опита да избегне този процес, даже и това да значи премълчаване и манипулиране на данни.

" Причината, заради която този сериал ще успее, е, че управлението на Amazon се нуждае от това той да успее ", споделя някогашен старши шеф от Amazon Studios, поискал да резервира анонимност.

Според него в случай че The Rings Of Power не притегли задоволително фенове, основният изпълнителен шеф Анди Джаси и борда на компанията може да слагат под въпрос самото битие на Amazon Studios - за какво то да съществува, в случай че даже от тази интелектуална благосъстоятелност не съумява да направи сполучлив артикул.

Съответно, съгласно източника, самото студио няма различен вид с изключение на да трансформира сериала в шлагер... даже и той да не е подобен.

Това може да стане през образуването на концепцията за това какво е сполучлив сериал съгласно Amazon Prime. Компанията, както множеството стрийминг платформи, отхвърля да разкрива кой знае какъв брой информация за гледаемостта на шоутата си и за клиентите си.

Шоурънъри на сериали, които са автентично наличие за Amazon Prime, настояват, че по този начин и не са получавали действителни данни за гледаемост или растеж на потребителите. Много постоянно единствената противоположна връзка към тях била единствено записка с " Много сме удовлетворени от резултатите ".

Затова и методът да се разбере що годе кое по какъв начин се гледа, идва от поръчките за нов сезон - в случай че има такава, значи сериалът се е показал добре.

Потенциален вид за премерване на действителните резултати на шоуто има - през профилирани компании като Nielsen, само че даже там данните няма да са точни. Nielsen могат да отчетат единствено гледанията през тв приемник, което изключва останалите устройства - мобилни и компютри.

През 2018 година " Ройтерс " разгласява информация, съгласно която Amazon образува специфичен стандарт за оценка на успешността на сериалите - " цена за първи стрийм ". Той съставлява композиция от индикатори като финансова цена на самата продукция, общата зрителска публика, която е гледала шоуто, растежа на новите консуматори в Amazon Prime за съответния срок, броят на " събудилите се " консуматори, които преди шоуто не са влизали в профила си от 30 дни и повече, и други.

Колкото по- " ниска " е тази цена, толкоз по-ефективно и надлежно по-ценно е шоуто.

Тъй като обаче тук имаме отношение, при което от едната страна са парите, дадени за реализирането на сериала, вероятността да се получи изключително ниска " цена на първи стрийм " не е доста огромна. Просто Amazon хвърлиха голямо количество пари за The Rings Of Power и би трябвало той да предизвика голям, напряко вирусен интерес.
 Снимка: Amazon Prime
Според източници на " Инсайдър " - някогашни чиновници на високи позиции, както и някои сегашни, това обаче може да не се окаже определящ фактор точно поради огромната си потребност от триумф с този сериал.

" Ако това не е най-ефективното нещо, което от Amazon Studios в миналото са правили, това ще е неуспех. Но външният свят може би в никакъв случай няма да разбере това ", разяснява един от интервюираните някогашни чиновници на студиото. С други думи - компанията може да подбере информацията за данните и трендовете по отношение на сериала по този начин, че те да звучат позитивно, даже и картината да не е толкоз " розова ".

Истината е, че чисто стопански Amazon няма да претърпи тежък удар, в случай че The Rings of Power не е същински шлагер. Компанията има пазарна капитализация от 1,4 трилиона $, като по-рано тази година тя похарчи страхотните 8,5 милиарда $, с цел да придобие студиото MGM - явен знак, че има сериозен ангажимент в развлекателния бизнес, филмите и стрийминга.

Това, което ще пострада, е егото на Amazon Studios, само че също по този начин и това на Джеф Безос. Отдавна се знае, че точно той е моторът зад тази концепция.
 За Джеф Безос, към този момент някогашния основен изпълнителен шеф на Amazon, акомодацията по Толкин е основен план за позиционирането на компанията му в развлекателния бизнес. Снимка: Getty ImagesЗа Джеф Безос, към този момент някогашния основен изпълнителен шеф на Amazon, акомодацията по Толкин е основен план за позиционирането на компанията му в развлекателния бизнес.
В самото начало студиото няма кой знае какви искания и упоритости - просто още една опция за насърчаване на компанията. След 2013 година и сериала House of Cards на Netflix обаче нещата се трансформират. Това е шоуто, след което доста хора стартират да премислят концепцията за стрийминга и сериалите като цяло.

Самият Джеф Безос е моторът на това преосмисляне, като той подрежда компанията да усили бюджетите си за авторско наличие. А когато Amazon съумява да завоюва наддаването за правата върху част от творчеството на Джон Р.Р. Толкин, излиза наяве, че този план ще е опитът на компанията да сътвори своя огромен шлагер.

Специално за The Rings Of Power през 2017 година е наета Шарън Тал Игуадо - някогашен началник на Fox International Studios. За сериала са наети потвърдени сценаристи, работили по шоута като Star Trek Beyond, Westworld, Game of Thrones и Breaking Bad.

Затова с целия този вложен капацитет възможен неуспех на шоуто би бил в действителност плесница в лицето на компанията, а някои хора в студиото усещат столовете си не задоволително постоянни.

Въпреки това специалистите са на мнение, че няма да се стигне до такава степен - просто възможностите The Rings of Power да е толкоз неприятен, че Amazon да не може напълно да скрие неуспеха му, са много дребни.

В последния отчет за облагите на Amazon се показва, че се чака потреблението на цифрово наличие и стрийминг да нарасне през актуалното тримесечие, до огромна степен поради The Rings Of Power и спортното предаване Friday Night Football, което Amazon Prime ще стартира да излъчва от 15 септември.

По-рано тази година компанията усили годишните такси за стрийминг услугата си в Съединени американски щати от 119 на 139 $, което значи, че всеки нов консуматор ще способства с повече за крайния финансов резултат. Това също би помогнало да се " закърпят нещата " при по-лошо показване на сериала по Толкин.

Междувременно изследване на финансовата къща Morgan Stanley демонстрира, че хората фактически имат интерес да видят новия сериал поради мащабите на продукцията. И даже и да не харесат видяното, това отново ще е задоволителен подтик за компанията, с цел да разгласи The Rings of Power за победа.

Въпросът остава какво ще се случи след първия сезон. Защото даже и крайните числа да демонстрират един порядъчен резултат, в случай че The Rings Of Power е в действителност слаб сериал, сходни вълшебства на стъкмистика едвам ли биха му помогнали за втори сезон.КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg