Компаниите от строителния сектор са изправени пред трудни решения заради

...
Компаниите от строителния сектор са изправени пред трудни решения заради
Коментари Харесай

Д-р инж. Владимир Вутов: Стабилният и работещ строителен сектор е от полза за цялата държава

Компаниите от строителния бранш са изправени пред сложни решения поради галопиращите цени на строителните материали и енергоносителите.

 

Камарата на строителите в България (КСБ) има нов Управителен съвет. Какви са целите на управлението на браншовата организация и какви са упованията за годината – беседваме с доктор инж. Владимир Вутов, зам.-председател на Управителния съвет на КСБ.

 

 

- Д-р инж. Вутов, Вие бяхте определен за зам.-председател на КСБ и дружно с други Ваши сътрудници сте част от новото управление на браншовата организация. Каква ще е годината за строителния бранш съгласно Вас?

 

- Благодаря на сътрудниците за доверието. С новия Управителен съвет на Камарата на строителите в България ще продължим дейната работа за развиването на бранша. Последните години са не просто предизвикателни, те са сложни и фирмите и екипите им би трябвало да положат доста старания, с цел да продължат работа по започнатите планове. Основната причина за това е растежът в цените на строителните материали, само че също по този начин и на горивата и други артикули, свързани с веригата на доставки в строителството. Фирмите могат да продължат сполучливо работа, а някои и да оцелеят на пазара, само в случай че се приложи индексация на цените. Това е един от основните цели на камарата като организация през последната година и половина – да води диалози с представителите на институциите за изработването на правила и за реализирането на индексация на договорите с обществените възложители – страната или общините. С договорите по Закона за публичните поръчки несъмнено срещаме затруднения, които, имам вяра, че ще преодолеем.

 

- От какво най-вече имате потребност в този момент?

 

- От схващане. Необходимо е схващане за проблемите на сектора, с цел да се реализира добър за цялото общество резултат. Стабилността на бранша е значима за фамилиите на стотиците хиляди заети, както и за постъпленията от налози, такси и осигуровки в хазната.

 

Дигитализацията е различен основен за развиването на сектора миг. Работата ни ще бъде и в тази посока, с цел да можем да отговорим на най-съвременните условия. Въпреки компликациите, ние подкрепяме фирмите в софтуерния преход, който е бъдещето на нашата промишленост.

 

- Да се върнем на индексацията. Тя до каква степен стигна – методиката беше призната през септември от служебното държавно управление?

 

- Да, има призната методика, само че няма единни инструкции за използването ѝ от страна на обществените възложители и това разрешава разностранни тълкувания. Необходимо е да се одобряват общи правила, тъй че да няма ощетени компании и да не се слага под риск осъществяването на стартирани планове, както и бъдещите планове по Плана за възобновяване и резистентност и по капиталовите стратегии.

 

- Какви са най-големите опасности, в случай че не сработи индексацията?

 

- Започнатите планове, както и идни, са изложени на риск – от прекъсване или въобще да не започват. Голяма част от компаниите не съумяват да се оправят с високите цени на материалите, енергоносителите и нуждата от нов вид отношение към чиновниците от позиция на обществена политика и възнаграждение. Последният стопански доклад на строителния бранш на Камарата на строителите в България ясно демонстрира какво се случва. За деветмесечието на 2022 година създадената строителна продукция е намаляла с още 8.2% по отношение на същия интервал през миналата година. Едновременно с това понижава и броят на компаниите, вписани в Централния професионален указател на строителя (ЦПРС). В началото на декември записаните в България компании са 6 302 – 422 са заличени (бел. ред. на годишна пререгистрация подлежат всички компании, които построяват обекти над 100 кв. м).

 

 

- Кои са най-засегнатите компании?

 

- Най-засегнати са дребните компании. Спадът на продукцията и на записаните в ЦПРС компании приказва за спад в оборотите, което ощетява цялата страна. В строителството са заети над 200 000 души. Трябва да запазим тази претовареност поради обществения статус на хората и страната, тъй като в случай че има добре работещ бранш, в държавния бюджет влизат повече налози и такси, повече средства за осигуровки. Стабилността на сектора е значима както за заетите в бранша, по този начин и за цялата страна.

 

- Друг огромен проблем в строителството е текучеството и приключването на фрагменти в чужбина. Всичко, за което говорите, води и до това. Как може да се спре?

 

- За да има непоклатимост в бранша, е изключително настоящо да има индексация и нови планове. Едно от позитивните неща за строителите е спомагателното нарастване на минималната работна заплата в строителството. Камарата без съмнение подписа нов Отраслов групов трудов контракт със синдикатите. Това е един от методите да се отговори на повишаващата се инфлация. Социалният ангажимент на фирмите също е основен. Най-важният запас за работодателите са чиновниците. Работещите в строителството движат напред освен фирмите, те са значими за цялата страна.

 

- Споменахте, че дигитализацията е различен приоритет на КСБ. Браншът може ли да отговори на новите трендове, свързани с въвеждане на модерни цифрови процеси, които също биха се отразили добре и на чиновниците?

 

- Да, цифровизацията е един от целите ни. Фирмите би трябвало да получат опция за образование на своите фрагменти в региона на дигитализацията, внедряването на системи и новаторски решения. Тук е ролята на КСБ - най-голямата браншова организация, да оказва помощ на фирмите. Камарата е съучредител на Европейския дигитален иновационен хъб в бранш строителство, който дълготрайно ще работи в посока цифровизация и образование на бранша, тъй че компаниите да бъдат конкурентни посредством оптимално дигитализиране на строителния развой и спомагателна подготовка на чиновниците.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР