Комитетът за извънредните ситуации към Световната здравна организация (СЗО) се

...
Комитетът за извънредните ситуации към Световната здравна организация (СЗО) се
Коментари Харесай

СЗО се събира извънредно заради новите щамове на коронавируса

 Комитетът за изключителните обстановки към Световната здравна организация (СЗО) се събира, с цел да разиска разновидностите на ковид, които са по-заразни и пораждат опасения от нов гърмеж на пандемията в някои страни, съобщи Франс прес.

Обикновено комитетът се събира на всеки три месеца, само че генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус този път свика членовете му две седмици по-рано от плануваното.

" Има два незабавни въпроса, които изискват изключително внимание и по които през днешния ден желая вашето мнение. Първият е появяването неотдавна на нови разновидности на вируса SARS-CoV-2, а вторият е за вероятно потребление на удостоверения за имунизация и за проби при интернационалните пътувания ", е обяснил пред комитета Гебрейесус съгласно оповестен от СЗО текст.

" Обща тематика при тези два въпроса е солидарността. Не можем да даваме приоритет или да наказваме дадени групи страни. Всички сме в една лодка и би трябвало да излезем от нея дружно ", предизвести шефът на СЗО.

Според представител на СЗО се чака експертният комитет, ръководен от французина Дидие Усен, да заяви какви са рекомендациите след съвещанието, евентуално на следващия ден.

Именно този комитет посъветва на втората си среща на 30 януари 2020 година генералния шеф да разгласи интернационално изключително състояние в публичното опазване на здравето - най-високата степен на паника при зараза, което той и направи.

Британският и южноафриканският вид на ковид, които се изключително заразни, към този момент са открити в към 50 страни, до момента в който светът се бори с нова вълна на болестта, която карантина, полицейски час и имунизационни акции не съумяват да преодолеят.

Според СЗО отритият първо във Англия вариант се е популяризирал в към 50 страни и територии, а този от Южна Африка - в 20, само че организацията счита, че действителният брой на страните евентуално е доста по-голям.

Тези варианти могат да бъдат открити единствено посредством секвениране на генетичния им код - разбор, който не може да се прави на всички места.

Трета разновидност, която идва от бразилска Амазония и за откриването на която Япония заяви в неделя, сега се проучва и може да влияе на имунния отговор, означи СЗО в седмичния си бюлетин, определяйки варианта като притеснителен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР