Комитетът по лекарствена безопасност PRAC на Европейската агенция по лекарствата

...
Комитетът по лекарствена безопасност PRAC на Европейската агенция по лекарствата
Коментари Харесай

EMA призова за повишено внимание при хормонални терапии в гинекологията поради риск от менингиом

Комитетът по лекарствена сигурност PRAC на Европейската организация по медикаментите EMA предложи нови ограничения за минимизиране на риска от менингиом при терапия с медикаменти, съдържащи номегестрол или хлормадинон, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Тези лекарства се употребяват при гинекологични и менструални нарушавания, хормонална заместителна терапия и, в по-ниски дози, като хормонални контрацептиви.

От организацията напомнят, че менингиомът е израстък на мембраните, покриващи основния и гръбначния мозък. Обикновено е незлокачествен и не се смята за рак, само че заради местоположението си във и към основния и гръбначния мозък, менингиомите могат в редки случаи да причинят съществени проблеми.

PRAC предлага медикаменти, съдържащи високи дози хлормадинон (5-10 mg) или високи дози номегестрол (3,75 – 5 mg), да се употребяват в най-ниската ефикасна доза и за допустимо най-кратък интервал от време, единствено когато други лечебни подходи не са подобаващи.

Според специалистите медикаменти с номегестрол или хлормадинон не би трябвало да се употребяват от пациенти, които имат или са имали менингиом, като това се отнася както за препарати с ниски, по този начин и с високи дози от тези хормони.

Освен че лимитира използването на медикаменти с високи дози, PRAC предложи пациентите да бъдат следени за признаци на менингиома. Ако пациентът е диагностициран с този израстък, лекуването с тези препарати би трябвало да бъде дефинитивно спряно, безапелационни са от регулатора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР