Комитетът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за хуманни лекарства

...
Комитетът на Европейската агенция по лекарствата (EMA) за хуманни лекарства
Коментари Харесай

ЕМА одобри извличането на 6 дози от флакона с ваксината на Pfizer/BioNTech

Комитетът на Европейската организация по медикаментите (EMA) за хуманни медикаменти (CHMP) предложи в петък актуализиране на информацията за коронавирусната ваксина на фирмите Pfizer и BioNTech, с цел да се обясни, че всеки флакон съдържа 6, а не както до момента 5 дози от тази ваксина.

В края на предходната година Чешката република първа разреши разделянето флаконите с имунизацията на Pfizer-BioNTech против Covid-19 на шест вместо на пет дози.
CHMP показва, че с цел да се извлекат шест дози от един флакон, би трябвало да се употребяват спринцовки и игли с понижен мъртъв размер. Комбинацията от спринцовки и игли би трябвало да са с мъртъв размер не повече от 35 микролитра. Ако се употребяват общоприети спринцовки и игли, това може да не е задоволително за добиване на шеста дози от флакона с имунизацията на Pfizer/BioNTech.

CHMP към EMA също по този начин показват, че в случай че количеството ваксина, останало във флакона след петата доза, не може да обезпечи цялостна доза от 0.3 ml, медицинският експерт би трябвало да изхвърли флакона и останалото в него наличие. Не би трябвало да има сливане на останки от голям брой флакони, с цел да се получи една цялостна доза, като в това време всяка неизползвана ваксина би трябвало да се изхвърли 6 часа след нейното разреждане.

Ваксината против Covid-19 на фирмите Pfizer и BioNTech е за хора на възраст над 16 години, като тя беше позволена за приложимост в Европейския съюз на 21 декември 2020 година
По-рано в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз е обезпечил спомагателни до 300 милиона дози от коронавирусната ваксина на Pfizer и BioNTech. Така контрактуваното количество се усилва от 300 на 600 млн. дози .

" Европейската комисия има удоволствието да разгласи поръчка за спомагателни 300 милиона дози ваксина Pfizer, като първата партида от 75 милиона дози се чака да стартира да се доставя до края на 2021 година “, сподели тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР