Комитет на ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде добавен

...
Комитет на ЮНЕСКО препоръча Големият бариерен риф да бъде добавен
Коментари Харесай

Доц. Елисавета Пенева: PH - то на Световния океан намалява и това води до окисляване на средата



Комитет на ЮНЕСКО предложи Големият бариерен риф да бъде прибавен в листата на „ застрашените “ обекти на международното завещание. Причина за дейностите на организацията е опит да се противодейства на последствията от изменението на климата, заяви Ройтерс.

От години Австралия се бори Големият бариерен риф да не бъде включен в листата на „ застрашените “, защото това може да докара до премахването на статута му на обект на международното завещание. Рифът е съществена туристическа атракция и обезпечава хиляди работни места.

Препоръката провокира гневна реакция от страна на Австралия , която я дефинира като политическа интервенция. Австралийската министърка на околната среда Сюзан Лий сподели, че Канбера ще оспори рекомендацията и ще отбрани позицията на страната си.

Групи за отбрана на околната среда обаче отхвърлиха изказванието, че рекомендацията е политическа. Според тях Австралия не прави задоволително, с цел да отбрани рифа, изключително във връзка с изменението на климата.

" Не единствено при Големия бариерен риф ситуацията е най-видимо по отношение на климатичните промени, това се усеща и в целия океан " сподели пред БНР доцент Елисавета Пенева от Катедра „ Метеорология и геофизика “ към Софийския университет.

" Затоплянето на повърхностния пласт е това, което се усеща от няколко десетилетия от изключително сензитивните хабитати на океана. Другото е вкиселяването. Може да се каже, че PH -то на Световния океан понижава и това води до окисляване на средата - тя се вкиселява, което също въздейства на всички живи организми там - корали, фитоплантктон, зоопланктон. А това, което става в Австралия ще се отрази на целия океан - поради въздушните потоци и океанските течения. В Големия бариерен риф това се е случило и с коралите - те избеляват поради променената среда. Това избелване в действителност значи, че коралът е умрял . Те стават храна за рибите.

Ако в този момент вземем ограничения , очевидно ще стане като резултат след към 20,50, 100 години, няма да е в този момент. Но ограничения би трябвало се подхващат ", съобщи още доцент Пенева. " Не е отговорна единствено Австралия за това състояние, виновност имат всички страни в региона на Тихия и Индийския океан и за отделянето на въглеродния диоксид, който окислява водата. А стоплянето е световен проблем ", уточни ученият.

През 2015 година Австралия опита да лобира, като провежда пътешестване на делегати на ЮНЕСКО до недокоснат сектор от рифа. Според учени обаче от този момент насам най-голямата екосистема в света е претърпяла три огромни избелвания на корали, дължащи се на мощни морски горещини.
Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР