Комисията за защита от дискриминация (КЗД) констатира ескалация на езика

...
Комисията за защита от дискриминация (КЗД) констатира ескалация на езика
Коментари Харесай

От КЗД притеснени за зачестилия език на омразата

Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) установи ескалация на езика на омразата и дискриминационно отношение поради изказано мнение и декларирана ценностна позиция.

КЗД приканва обществеността, институциите, партиите и организациите да съблюдават " високите правозащитни стандарти за цивилизована демократична полемика и обществена рецензия " . Това излиза наяве от публично тяхно мнение, разпратено до медиите.

Комисията а кцентира, че свободата на словото е залегнала както в българското, по този начин и в интернационалното законодателство . От КЗД акцентират, е свободното изложение не е безусловно и носи със себе си ограничавания, изключително в случаите, в които това право нарушава правата на другите.

Констатацията на комисията за зачестилата приложимост на езика на омразата произтича от образци в общественото говорене и деяние, в това число и в обществените мрежи. От КЗД приказват за неприемливи крайности, дискриминационни прояви и език на омразата, които могат да провокират ограничение на присъединяване на жителите в демократичната полемика в обществото.

Предстоящото осъществяване на " Луковмарш " тормози КЗД. Те считат, че това събитие, постоянно се трансформира в естрада на езика на омразата, изключително с устременост против представители на еврейската и други общности.

Като различен образец за рискови позиции в скоро време КЗД акцентират и дебатите към Истанбулската спогодба. " В другояче естествения диалог и полемики по този значим въпрос, се чуха доста крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната полемика и се трансформираха в език на омразата по отношение на избрани уязвими групи " , пишат от Комисията за отбрана на дискриминирането.

В този смисъл КЗД с терзание отбелязва и зачестилите прояви на ad hominem офанзиви по отношение на Истанбулската спогодба. На такива офанзиви жертви станали общественици, политици и даже представители на Светия синод. КЗД осведоми и за офанзиви от страна на избрани политически групи и среди против личността на програмния шеф на Българска национална телевизия - Емил Кошлуков - поради изразено от него мнение за положението и бъдещето на публичната медия.

Комисията приканва всички към съблюдаване на д емократичните правила на другарство, към ценене на правото на мнение, свободата на съвестта и словото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР