Комисията за защита на потребителите не работи и цари хаос,

...
Комисията за защита на потребителите не работи и цари хаос,
Коментари Харесай

Нинова с политически назначения в КЗП: Комисията не работи, цари хаос

Комисията за отбрана на потребителите не работи и царува безпорядък, настояват някогашни чиновници, уволнени от актуалното управление. Причината за всичко това са всеобщите уволнения и партийни назначения от страна някогашния министър на стопанската система и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Ето и какво написаха уволнените чиновници:

Уважаеми Дами и Господа, уважаеми медии,

в качеството си на уволнени без каквито и да било правила или учредения, само за почистване на свободни позиции за назначение на партийни функционери и деятели на Българска социалистическа партия, и в качеството на някогашни членове на управлението на КЗП, приветстваме назначената от Министъра на стопанската система и промишлеността инспекция на Инспектората към Министерство на стопанската система и промишлеността във връзка с всеобщата чистка в Комисията за отбрана на потребителите, осъществена от новоназначеното управление на Комисията в лицето на Председателя Иван Френкев, идейно и административно утвърдена от някогашния министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и някогашния шеф на кабинета на министъра Калоян Методиев.

С сегашното отворено писмо бихме желали да представим на Вашето внимание някои обстоятелства и условия към осъществената чистка в Комисията за отбрана на потребителите, които сме подготвени да предоставим и споделим и с способените органи.

Въпреки късото време на работа на сегашното управление на Комисията за отбрана на потребителите, единствено за два месеца бяха уволнени основният секретар на Комисията, четирима от общо шест районни шефове на институцията. Останалите двама ръководители на районни дирекции сега са в болнични, само че за тях също са издадени заповеди за уволняване. В някои от структурите в регионалните градове са уволнени и редови инспектори.

Мотивите за нашите уволнения са идентични за всички ни - „ цифрова непросветеност “, а множеството от нас над 10 години професионално, съзнателно, с отговорност и потвърдена подготвеност изпълняваме своите функционалности като част от екипа на КЗП. В нито една от заповедите няма и едно доказателство или факт, които да потвърждават нашата неприспособимост да изпълняваме служебните си отговорности. Нашите уволнения костват на КЗП досега 150 000 лева за компенсации, които ние не сме желали, само че ни се поставят по Кодекса на труда. Това води до понижаване на така и така ниския бюджет на Комисията, който не е задоволителен за застраховане на многочислените отговорностите на КЗП и упованията на обществото от нея.

Опасяваме се, че в подтекста на идната предизборна акция контролният орган, управителен от деятели и доближени на управлението на Българска социалистическа партия, би могъл да бъде употребен за тясно партийни цели, било то посредством корист или превишаване на пълномощията му или посредством потребление на институцията и усилената работа на нейните чиновници като ПР колона на предизборната акция на партийните листи на „ Коалиция за България”.

Във връзка с изказванията на Председателя на Комисията Иван Френкев, че Комисията работи добре, бихме желали да Ви осведомяваме, че разследване на чистката, осъществена от него, работните процеси в Комисията са мощно затруднени, царува безпорядък, боязън и ужас измежду останалите чиновници, които чакат също да бъдат уволнени. Вече е реалност, че има закъснение и най-вероятно няма да започват обичайни сезонни акции, които целят предварителна защита на нарушавания и засягане на ползи на потребителите.

За нас, като дългогодишни чиновници на Комисията за отбрана на потребителите, е фрапантно, скандално, аморално и безусловно нарушаване грубият опит да бъде заобиколен Закона за държавния чиновник при осъществяваните и сега назначения на хора в районните звена без конкурс и без нужните за длъжността професионален опит и стаж. Как става това?! Тези лица се назначават на експертни длъжности, за които не е належащо осъществяване на състезания, само че са преднамерено упълномощени със заповед на Председателя на КЗП да извършват функционалностите на районни шефове. При това на понижено работно време. Още по-скандално е, че се назначават и лица със съмнителна известност в обществото. Всичко това се прави от хора, които претендират, че се борят против корупцията, нередностите, нарушаванията и беззаконието в България.

Тази чистка, целяща единствено едно - обезпечаване на постове на основни позиции в държавен надзорен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова, е невиждана в 25 годишната история на КЗП.

За страдание КЗП, финансирана през държавния бюджет и налозите на всички жители, беше превърната в инструмент на партийния избирателен ПР на управлението на Българска социалистическа партия, което ще се случи на гърба и посредством труда на всички чиновници на КЗП, а ще докара и до щета за потребителите, чиито същински и действителни ползи няма да бъдат защитавани кардинално и стимулирано, а единствено в подтекста на
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР