Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва нова разяснителна кампания

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва нова разяснителна кампания
Коментари Харесай

КЗП:„Започваме разяснителна кампания на база ТОП 10 на потребителските оплаквания”

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) стартира нова разяснителна акция въз основата на въпросите, по които жителите най-често търсят подпомагане от институцията във връзка покупки на артикули или прилагане на услуги. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов при гостуването му в „ Денят стартира ” по Българската национална телевизия (БНТ) на Световния ден на потребителя 15 март.

Около половината от жалбите в Комисията са свързани с дефектни артикули и с невъзможността потребителят да получи отплата, уточни Маргаритов. „ Понякога това е обвързвано с отвод на търговеца да извърши ремонт или да възвърне цената на стоката. Или с това, че потребителят не знае към кого да се обърне: потегля по сервизи или по други търговци, които нямат общо с този, който я е продал и който по закон дава отговор за нейното сходство ”, разяснява той.

Друга част от недоволствата касаят подправените понижения и промоциите – нещо, на което с настъпващия Великден Комисията ще обърне особено внимание заради присъщите за този интервал акции. По думите на Маргаритов хората търсят КЗП и във връзка опити на търговци да ги излъгват с цените, като в комерсиалния обект афишират едни, а на касата таксуват на други.

Жалби има и по отношение на онлайн покупки, когато търговецът препятства правото на отвод в 14-дневния период или бави връщането на парите. Оспорването на месечни сметки за услуги на естествените монополисти също намира място в ТОП 10 на потребителските тъжби, въпреки че тези проблеми имат отношение към други институции, само че и в КЗП такива тъжби и сигнали също се получават.

„ От една страна, това са проблеми, които като количество се срещат постоянно. Но освен това е признакът, по който сме ги разпознали. В класацията попаднаха и неща, които относително по-рядко се срещат в жалбите на потребителите, само че имат задоволително съществено значение от позиция на неприятностите и проблемите, които могат да основат във всеки съответен случай ”, изясни Маргаритов.

Той даде образец с бързите заеми и качеството на туристическия артикул. „ Това са проблеми, които доста съществено засягат хората, тъй като заради една неспособност да бъде погасен заем, това има освен финансови измерения, само че визира доста надълбоко прочувствения свят на индивида и може да провокира съществени проблеми. Или когато планирате почивката месеци по-рано, попадате на място, което не дава отговор на определеното от Вас, това не е единствено въпрос на пари, а и на неприятни преживявания ”, сподели още той.

„ През предходната година за следващ път имахме над 20 000 тъжби и сигнали от консуматори и счетохме, че е подходящо да ги систематизираме, с цел да идентифицираме главните групи проблеми, които най-често тревожат хората при прикосновение с търговците ”, добави Маргаритов. „ Хората все по-активно споделят с нас за тъжби, за съвещания. През последните няколко интервала процентът на нарушаванията последователно понижава. Това значи, че и контролната активност, само че и предварителната защита дават своя резултат ”, сподели ръководителят на КЗП.

Според Маргаритов огромният въпрос е по какъв начин търговците се пробват да въздействат върху потребителското държание по този начин, че това не всеки път да бъде напълно правилно и по този метод да осъществят по-големи облаги. „ Сигурно това е натурален развой в хода на развиване на пазарната стопанска система, изключително в страни, в които тя е с към момента относително нежна конструкция. Но по никакъв метод това не значи, че потребителите не разполагат с целия набор от права – избор, отвод, информация, претенция, в цялостния им размер. И когато имат терзания, че някой се пробва да ги мами, тук идва и задачата на институциите да ги защитят ”, заключи Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР