Комисията за защита на потребителите (КЗП) осъществява засилен мониторинг в

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) осъществява засилен мониторинг в
Коментари Харесай

Текат проверки на магазините за ученически пособия

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) реализира засилен мониторинг в комерсиалните обекти и онлайн магазините, които оферират артикули и услуги, свързани с подготовката на учениците за първия образователен ден, заяви ръководителят Димитър Маргаритов по ТВ „ Европа”.

Инспекторите наблюдават за ясното и тъкмо информиране на клиентите по отношение на характерностите на продуктите, за обозначаването на цените и за правилното използване на изискванията при оповестени понижения, изясни Маргаритов.

„ Следим дали правилно се сервира информацията в офертите за артикули като училищен раници или дрехи, където се сдържат характерности, представящи тези продукти като изключително потребни, в това число и за здравето на учениците. Основното е дали изказванията могат да бъдат потвърдени със съответните документи, лабораторни проби и изпитвания на дадените артикули. Например, на анатомична раница – по какъв метод тя въздейства благотворно върху гръбначния дирек на ученика, без да го уврежда”, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че са установявани неточни практики в предишни години. „ Рекламират се сходни артикули с техния чудодеен резултат, а в действителност няма доказателства”, сподели той и добави, че когато търговците не съумеят да показват съответните документи на контролния орган, се стига да глоба и възбрана на практиката.

Маргаритов обърна внимание и на сигурността на облеклата за по-малките възпитаници. „ Следим дали дават отговор на одобрените европейски стандарти за сигурност. Например, неналичието на шнурове и дълги връзки, които могат да основат нараснал риск за детето при напредване, качване или слизане от транспортно средство, каране на велосипед и т.н.”, даде образци той.

„ Хубавото е, че казусът с двойния стандарт при храните беше приет от всички, в това число и от стопански системи, които първоначално бяха малко по-консервативни по отношение на това, че такова разделяне съществува”, разяснява Маргаритов във връзка провелата се през вчерашния ден полемика в Европейския парламент и взетото от депутатите решение, че артикули с една и съща марка би трябвало да имат еднообразно наличие във всички страни от Европейския съюз. Той напомни, че това признание стана факт по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз при извършени конгреси у нас по тематиката с присъединяване на еврокомисаря Вера Йоурова. Председателят на КЗП изясни, че с изменение на директивата за нелоялните търговски практики – като част от пакета с ограничения в така наречен Нова договорка за потребителите, няма да може един производител да предлага даден артикул с разнообразни качества под една и съща марка. „ Нашата Комисия се включи още в самото начало в пилотния план на Европейска комисия за спомагателни доказателства по отношение на съществуването на така наречен двоен стандарт. Вече работим по план, който ще бъде отдаден главно на тестване и изпитване на храни, спиртни питиета и др.”, сподели още Маргаритов.

Председателят на КЗП изрази мнение, че направената от Европейска комисия промяна в авторското право е нужна и от позиция на актуалния цифров свят, и като част от Стратегията за цифровия обединен пазар. „ В актуалното развиване на информационните технологии има потребност от промени, които да подсигуряват – от една страна, че няма да бъдат нарушени правата на тези, които основават въпросното наличие, и от друга – че потребителите ще могат да се възползват от всички информационни канали, които всекидневно се употребяват, с цел да се насладят пълноценно на електронното наличие, което постоянно включва музика, книги и други обекти на интелектуална собственост”, разяснява Маргаритов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР