Комисията за защита на потребителите (КЗП) е изпращала неколкократно документи

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е изпращала неколкократно документи
Коментари Харесай

Комисията е сезирала няколко пъти Министерството на туризма за нередности в хотел

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е изпращала неколкократно документи от 2015 година за нередности в хотел " Чифлика Палас Ризорт и СПА " до министъра на туризма. Това съобщи ръководителят на комисията Димитър Маргаритов, представен от пресцентъра си. За този хотел през вчерашния ден в Народното събрание Николина Ангелкова заяви, че ще му бъде отнета категоризацията след недоволства на клиенти.

Ангелкова заяви в петък и че ще изиска документи по случая от комисията. В известие до медиите комисията ползва два публична документа, изпратени на министерството през 2015 и 2016 година, от които се вижда, че при инспекция в хотела са открити редица нарушавания на дадената му категория.

" Ние сме правили доста инспекции в хотела и сме установявали редица несъответствия при категоризацията му, като сме налагали наказания ", добавя Маргаритов. Той прецизира, че за тях Комисията е уведомила министъра на туризма, която е категоризиращ орган и има право да намалява или лишава категория. " Нашата работа е да откриваме нарушавания в категоризацията на хотели, като сме уведомили министъра на туризма и в документите сме описали нарушаванията ", споделя още Маргаритов.

Хотелът има 12 акта, като общата им стойност е 10 хиляди лева след инспекциите през 2015 година и 2016 година Сред нарушаванията, разказани в актовете, са липса на заведение за хранене и лоби бар, фризьорски салон, детска площадка и други, които би трябвало да се дават при категорията му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР