Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с награда

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) бе отличена с награда
Коментари Харесай

Наградиха КЗП за борба с нелоялните практики на търговците

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) бе отличена с премия за своите начинания за предотвратяване на жителите от нелоялни търговски практики. Председателят на институцията Димитър Маргаритов участва на церемонията по раздаването на премиите.

„ Ние се стремим – всяка година резултатите от нашата активност по някакъв метод регистрират този факт, да оказваме помощ на хората и да ги предпазваме от нелоялното държание на търговците. Интересът към нашата институция и жалбите, които стигат до нас, се усилват напоследък. Увеличава се и нашата интензивност по повод съответно на това, за което получаваме тази премия – възбраната на друг вид нелоялни търговски практики като най-тежкото нарушаване, което може да засегне хората в качеството им на консуматори. За нас това е тласък. Тук е и моята приятна задача като представляващ институцията да получа премията, само че истината е, че в действителност тя е за сътрудниците – инспекторите и специалистите в дирекциите, които работят в Комисията. Надявам се да заслужим и в идващите дни и седмици това доверие, когато предстоят Коледните празници и Нова година и хората най-вече пазарят. Ние ще бъдем на тяхна страна, ще се опитаме оптимално да ги предпазим ”, сподели Маргаритов.

Превенцията на нелоялните търговски практики е измежду главните цели на Комисията за отбрана на потребителите. В последните години контролният орган все по-ефективно предотвратява разпространяването на неточни дейности на търговци в разнообразни сфери на предложение на артикули и услуги, с цел да отбрани икономическите ползи на жителите в качеството им на консуматори.

През предходната година са открити и неразрешени над 200 нелоялни практики на търговци. Те са свързани главно с даването на погрешна или подвеждаща информация за цените на предлагани артикули (при понижения, промоции, специфични предложения), рекламиране на артикули с изчерпани наличия, даване на непоискани услуги (абонаменти за игри, хороскопи, проби и др.), погрешни изказвания по отношение на лечебни качества на артикули и други

Наред с това институцията инициира и организира редица осведомителни акции, с които има за цел да разпространява най-често срещаните видове нелоялни практики в стандартната и онлайн търговията, да обясни правата на потребителите в сходни случаи и да ги насърчи да бъдат дейни в отстояването им.

Връчването на премиите се състоя в Представителството на Европейската комисия в България, като самодейността е на фондация " Граждани против бюрокрацията " и се организира под патронажа на Европейския парламент. Целта е да бъдат показани положителните практики, а решенията за премиите се вземат след подробен мониторинг на активността на държавните институции, както и на база рекомендации от жителите.

Сред останалите наградени държавни институции в разнообразни категории са Комисията за отбрана на персоналните данни, Патентното ведомство, Държавната организация за електронно ръководство, Национална организация за приходите и Община Бургас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР