Комисията за защита на конкуренцията започва да разглежда казуса ЧЕЗ

...
Комисията за защита на конкуренцията започва да разглежда казуса ЧЕЗ
Коментари Харесай

КЗК започва да разглежда казуса ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията стартира да преглежда проблема ЧЕЗ всъщност.

Концентрация по смисъла на конкурентното право е всяка договорка сред самостоятелни предприятия, водеща до трайна смяна в контрола върху тях. Промяната в контрола, упражняван върху предприятията води и до смяна в структурата на пазара, което от своя страна обуславя нуждата от надзор от страна на националния орган по конкуренция във връзка с тези покупко-продажби.

На 14.03.2018 година Комисията за защита на конкуренцията бе известена за желанието на „ Инерком България “ ЕАД да придобие едноличен надзор върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ а.с. в Република България, оповестиха от Комисията.

Съгласно открития модел на работа на Комисията, преди образуването на производството ще бъде осъществен прелиминарен надзор на входираното съобщение и прилежащата към него информация на съображение член 38, алинея 2 от Закона за защита на конкуренцията. След даването на цялата информация в сходство с член 79, алинея 1 от Закона за конкуренцията, Комисията образува произвеждане и стартира оценка на нотифицираната централизация всъщност.

В хода на към този момент формираното произвеждане по реда на Глава V от Закона за конкуренцията, Комисията прави разбор за въздействието на договорката върху съответния пазар/и като преглежда редица условия, измежду които ситуацията на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа мощ, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните артикули и услуги, юридически или други трудности за нахлуване на нови участници на пазарите и други

В допълнение, следва да се означи, че не е в пълномощията на Комисия за защита на конкуренцията да изследва произхода на финансови средства, с които се планува финансирането на нотифицираната интервенция. Също по този начин, отвън пълномощията на Комисията е да прави оценка за нищожността или унищожаемостта на контракти по смисъла на член 26 и член 27 от Закона за отговорностите и договорите.

Целта на разбора е да откри дали договорката е от естество да докара до увеличение на пазарната мощност на предприятията-участници в степен, която може да повреди ефикасната конкуренция на съответния пазар, както и да повреди ползите на потребителите като понижи разнообразието на предлаганите артикули и услуги на рационални цени, или ограничението на нововъведенията.

Съгласно член 26, алинея 1 от Закона за конкуренцията, Комисията позволява концентрацията, в случай че тя не води до определяне или усилване на господстващото състояние, което доста би попречило на ефикасната конкуренция на съответния пазар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР