Комисията за защита на конкуренцията започна проверка защо големите лицензирани

...
Комисията за защита на конкуренцията започна проверка защо големите лицензирани
Коментари Харесай

КЗК проверява защо лабораториите спряха пул тестовете за COVID-19

Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция за какво огромните лицензирани лаборатории са прекратили правенето на пул PCR проби за COVID-19. Пул тестванията (от англ. pool test - колективен тест) бяха по едно и също време спрени от лабораториите у нас малко откакто на 14 юли гръцкото държавно управление вкара условието при влизане в Гърция наложително да се показва отрицателен PCR тест.

„ Комисията инициира инспекция, с цел да откри какви са аргументите за това държание, което на процедура не разрешава на жителите, искащи да пътуват в тези страни, да се възползват от по-евтините групови PCR проби за COVID-19 “, се споделя в известие на Комисия за защита на конкуренцията.

Както е известно пул пробата разрешава посредством една обща проба и еднократно проучване да се откри неналичието на вируса у няколко души едновременно. По този метод 4-членно семейство, което възнамерява отмора в Гърция, може да се снабди с нужния за прекосяване на границата отрицателен PCR тест посредством едно проучване, вместо с 4 и по този начин да спести доста. Цената на един тест у нас варира към 120 лева

От няколко лаборатории потвърдиха за Мениджър Нюз, че пул проби за фамилии или близки все още не се правят, а само за компании и техните чиновници.

Минусът на пул тестванията е, че при съществуване на позитивна проба не е ясно кой и какъв брой от изследваните лица са приносители на вируса. Въпреки това няма предписание на държавен орган към лабораториите да се прекрати тяхното осъществяване.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР