Комисията за защита на конкуренцията разреши Юнайтед медия да придобие

...
Комисията за защита на конкуренцията разреши Юнайтед медия да придобие
Коментари Харесай

КЗК разреши сделката за Нова броудкастинг груп

Комисията за защита на конкуренцията позволи " Юнайтед медия " да придобие " Нова Броудкастинг Груп ". С Решение № 37/14.01.2021 година тя разрешава на „ Юнайтед Медия “ С.а.р.л., Люксембург да придобие едноличен надзор върху „ Нова Броудкастинг Груп “ ЕООД и дъщерните му сдружения, както и взаимен надзор върху „ Файненшъл Маркетплейс “ АД, „ Грабо Медия “ АД и „ Атика Ева “ АД. Компанията е притежател и на телекомуникационния оператор " Виваком ".

" Юнайтед медия " е поделение на водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - " Юнайтед Груп ", който преди договорката за Нова, закупи и Vivacom. Споразумението за продажбата от настоящия притежател на " Нова Броудкастинг Груп " - Адванс Медия Груп на братя Домусчиеви и купувачът беше оповестено на 24 декември предходната година.

Комисия за защита на конкуренцията постановява, че сделката не води до хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в плануваната договорка.

Засегнатите предприятия оперират на разнообразни равнища от веригата за даване на аудиовизуални услуги и на някои телекомуникационни пазари, написа в решението на Комисия за защита на конкуренцията. Според комисията договорката ще окаже влияние върху следните отвесно свързани пазари на територията на България:

- пазарите на разпространяване на радио- и телевизионни стратегии на едро и на дребно;

- пазарите на телевизионна, интернет и радио реклама (свързани с дейностите на " Нова " при продажба на рекламно пространство) и

- пазарите на разпространяване на радио- и телевизионни стратегии на дребно, даване на мобилни телекомуникационни услуги на дребно и на достъп до интернет (свързани с дейностите на БТК).

Въз основа на осъществения разбор Комисия за защита на конкуренцията приема, че обединената група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на достъпа до засегнатите от договорката отвесно свързани пазари. Налице са различни телевизионни и платформени оператори, които са в положение да оказват ефикасен конкурентен напън. Предприемането на сходно държание би имало вероятни неподходящи последствия, като загуба на основно телевизионно наличие и на обилни доходи, считат от комисията.

Сделката не би била решителен фактор и за рекламния бизнес на медиите съгласно Комисия за защита на конкуренцията.

По отношение даването на рекламно пространство в медиите, притежавани от " Нова ", на придобиващата надзор група в качеството на рекламодател, Комисия за защита на конкуренцията открива, че телекомуникационният бранш не е измежду водещите рекламодатели в телевизия, интернет и радио и не би могъл да се одобри като решителен фактор за цялостния рекламен бизнес на медиите, написа още в решението на комисията.

Затова Комисия за защита на конкуренцията приема, че концентрацията следва да бъде абсолютно позволена по реда на член 26, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР