Комисията за защита на конкуренцията отказа да преразгледа решението си,

...
Комисията за защита на конкуренцията отказа да преразгледа решението си,
Коментари Харесай

Комисията за защита на конкуренцията отново спря Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли да преразгледа решението си, с което забрани на " Инерком България " да купи активите на ЧЕЗ в България. 
 Гинка Върбакова отново изиска позволение да купи ЧЕЗ  Инерком апелира възбраната да купи ЧЕЗ  В един ден Комисия за защита на конкуренцията спря покупко-продажбите за ЧЕЗ и Нова телевизия (обновена)
През септември от дружеството на Гинка Върбакова желаеха ново позволение от Комисия за защита на конкуренцията, като се аргументираха, че " в групата на Инерком е осъществено преструктуриране, вследствие на което дружествата-производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й. "

Председателят на Комисия за защита на конкуренцията обаче е отказал да образува произвеждане по постъпилото съобщение от „ Инерком България ".

Мотивите за отвод са, че Комисия за защита на конкуренцията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с решение от 19.07.2018 година " Предвид обжалването на цитирания административен акт от страна на уведомителя „ Инерком България ” ЕАД и от „ ЧЕЗ “ а.с., същият не е влезнал в действие и административното произвеждане не е завършило, а е във фаза на правосъдно оборване. Наличието на висящо административно произвеждане със същия предмет и с присъединяване на същата страна, във етапа на правосъдно оборване, е безспорна негативна процесуална причина за формиране на ново произвеждане пред административния орган по мотив от член 27, алинея 2, т. 2 от Административнопроцесуален кодекс. " - аргументират се от Комисия за защита на конкуренцията.

Никой различен орган няма право да одобри за разглеждане дело, което към този момент се преглежда от съда. В противоположен случай административният орган ще изземе за решение въпрос, който към този момент е възложен на преценката на съда, показват от  Комисията за защита на конкуренцията.

В претекстовете е изтъкнато още: " Наред с горното, новите условия, на които се базира уведомителят, имат значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред съда, доколкото съставляват обстоятелства, взети поради от антимонополния орган при осъществяване на икономическия и юридически разбор в обжалваното решение, чиято инспекция за правомерност е предмет на формираното и неприключило пред Върховен административен съд правосъдно произвеждане. "  

Разпореждането на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период от съобщаването му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР