Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на Билла

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на Билла
Коментари Харесай

Санкционираха Кауфланд и Билла за подвеждащи реклами

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на „ Билла България “ ЕООД в размер на 0,03% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година (равняващи се на 250 089 лева.) поради заблуждаваща реклама.

В изследването по преписката, формирана служебно от Комисията, се откри, че по време на осъществяване от „ Билла България “ ЕООД на промоционална интензивност със слънчогледово олио „ Реоли “ и високоолеиново олио „ Папас “, няма налични количества от съответните промоционални артикули в избрани обекти, показват от Комисия за защита на конкуренцията. Комисията приема, че в  случая несъмнено е налице противоречие на обещаното с рекламните послания за продажба с понижена цена на промоционалните артикули и фактическото осъществяване на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ темперамент по метода на нейното показване въз основа на употребяваните в рекламните брошури изказвания за понижени цени и налични в избран интервал съществени хранителни артикули, сдружението е в положение да отклони към личните търговски обекти потребителите, до които доближават рекламните послания, като по този метод може да се увредят ползите на съперниците, които дават същите артикули на пазара.

Комисията за защита на конкуренцията наложи и имуществена глоба на „ Кауфланд България ЕООД енд Ко “ КД в размер на 0,03% от чистите доходи от продажби на сдружението за 2022 година (равняващи се на 565 052 лева.) поради заблуждаваща реклама.

В изследването по преписката, формирана служебно от Комисията, се е открило, че по време на осъществяване от „ Кауфланд България ЕООД енд Ко “ КД на промоционална интензивност със слънчогледово олио „ Плиска “, няма налични количества от промоционалните артикули в избрани обекти. Комисията приема, че в тази ситуация несъмнено е налице противоречие на обещаното с рекламните послания за продажба с понижена цена на промоционалните артикули и фактическото осъществяване на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ темперамент по метода на нейното показване въз основа на употребяваните в рекламните брошури изказвания за понижени цени и налични в избран интервал съществени хранителни артикули, ответното сдружение е в положение да отклони към личните търговски обекти потребителите, до които доближават рекламните послания, като по този метод може да се увредят ползите на съперниците, които дават същите артикули на пазара.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР