Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва американския технологичен

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва американския технологичен
Коментари Харесай

КЗК ще разследва Епъл за натиск над БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява американския софтуерен колос " Епъл " (Apple) дали е злоупотребявал със своята мощност при налагане на условия при подписване на контракт с " Българската телекомуникационна компания " (БТК), която има оператора " Виваком ". Това излиза наяве от формирано произвеждане http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300054605 по искане на БТК от антимонополния орган в понеделник.

От българския телеком не са желали налагане на краткотрайни ограничения против " Епъл ". Информацията на Комисия за защита на конкуренцията е доста къса и не се показва предмета на разногласието, само че от БТК обясниха, че подаденото от " Виваком " искане против американската компания " е обвързвано с възможна корист с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple, във връзка със подписване на директен контракт с Виваком за разпространяване на телефоните с марка iPhone ".

Вероятно от " Епъл " се се пробвали да наложат на " Виваком " неизгодни за българския телеком търговски условия, поради което и в мрежата му не се оферират смарт телефоните iPhone за разлика от магазините на съперниците от А1 и " Теленор ".

Не е ясно какво ще произтече от инспекцията на Комисия за защита на конкуренцията, само че в случай че тя открие напън от страна на " Епъл " върху БТК, може да санкции американския колос с до 10 % то приходите му за миналата година. за 2018 година те надвишават 100 милиарда $.

Решение по случая може да се чака най-рано до месец, само че може да продължи и по-дълго.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР