Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа само пазарния

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа само пазарния
Коментари Харесай

КЗК ще изследва само пазарния ефект от сделката ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прегледа единствено пазарния резултат от придобиването на активите на чешката ЧЕЗ в България от пазарджишката компания " Инерком ", заяви антимонополният орган в четвъртък. Ден по-рано в регулатора бе импортирано съобщение за идната централизация сред към този момент работещата на пазара у нас енергийна група, притежаваща слънчеви електроцентрали, и активите на ЧЕЗ, след които са електроразпределителната мрежа в Западна България, електроснабдителното сдружение, търговец на ток, ИКТ-фирма, и два ВЕИ плана.

Антитръстовата комисия акцентира, че няма пълномощия да ревизира произхода на финансовите средства, с които ще се заплати договорката след възможното й утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията. Извън пълномощията й е също по този начин осъществяването на оценка за нищожността или унищожаемостта на контракти по смисъла на член 26 и член 27 от Закона за отговорностите и договорите. Според техните текстове са оскъдни договорите, противоречащи на закона, положителните нрави и с неосъществим предмет, и се позволява заличаване на контракти, които са подписани от недееспособни представители, посредством машинация или заплашване.

Комисия за защита на конкуренцията прецизира, че преди да се образува произвеждане по желаната централизация се ревизира предоставената в заявката информация като може да се изискат спомагателни данни от купувача. Чак по-късно комисията образува произвеждане и стартира оценка на нотифицираната централизация всъщност.

В хода на последващата процедура се проучва въздействието на договорката върху съответния пазар/и като комисията преглежда редица условия. Сред тя са ситуацията на предприятията на съответния пазар преди и след концентрацията, тяхната икономическа мощ, достъпа до снабдяването и до пазарите на съответните артикули и услуги, юридически или други трудности за нахлуване на нови участници на пазарите и други, изясняват от антимонополония орган.

Целта на разбора е да откри дали договорката е от естество да докара до увеличение на пазарната мощност на предприятията-участници в степен, която може да повреди ефикасната конкуренция на съответния пазар, както и да повреди ползите на потребителите като понижи разнообразието на предлаганите артикули и услуги на рационални цени, или ограничението на нововъведенията.

Ако не се откри зараждащо се господстващо състояние или усилването му, комисията пуска договорката.

Този вид изследвания имат друга дълготрайност. Комисия за защита на конкуренцията е давала извънредно бързи утвърждения на покупко-продажби, в това число скандални и с присъединяване на компании на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Сред тях са продажбата на марките на " Булгартабак " на Бритиш-Американ табако, прехвърлянето на " Техномаркет " в офшорка на Пеевски. Според политическата обстановка обаче комисията може и да не се разбърза чак толкоз доста с утвърждението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР