Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи секторен анализ

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи секторен анализ
Коментари Харесай

Антимонополната комисия ще прави анализ на медийния пазар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще направи секторен разбор на медийния пазар у нас по искане на министрите на стопанската система, финансите и културата, оповестиха от институцията.

Изследването ще обхване всички типове медии (печатни издания, частни и публични радиа и малките екрани и онлайн медии).

Цел на разбора ще е да се откри съществуват ли данни за нарушение на правилата на конкуренцията и в случай че да, какви са аргументите за това.

Комисия за защита на конкуренцията ще проучва и дали има бариери пред навлизането на нови участници на общия медиен пазар, каква е степента на пазарна централизация в бранша и каква е динамичността на развиване в него.

Комисията се интересува и дали има саморегулация в бранша.

Комисия за защита на конкуренцията ще излезе с заключения и рекомендации за положението на конкурентната среда в общия медиен пазар.

От комисията прецизират, че няма период, в който да бъде осъществен анализът.

В края на февруари Министерският съвет реши да създаде работна група, която да изготви оферти за промени в настоящото законодателство за собствеността и финансирането на медиите в у нас и за тяхното разпространяване. Това решение пристигна малко откакто депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и и негови сътрудници от същата парламентарна група внесоха подобен план за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Законопроектът към момента не е обсъждан в парламентарните комисии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР