Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет млечни компании,

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет млечни компании,
Коментари Харесай

Пет фирми с глоби заради продажба на кисело мляко в опаковки не по стандарта


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби пет млечни компании, поради продажба на кисело мляко по стандарт БДС в кофички от полипропилен, вместо посочените по стандарта кофички от полистирен.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е неразрешено, само че тогава компаниите нямат право да подвеждат купувачите, че оферират кисело мляко по БДС. Това е нелоялна конкуренция по отношение на фирмите, които съблюдават стандарта, показва антимонополният орган.

По тази причина Комисия за защита на конкуренцията постанова санкции на " Обединена Млечна Компания " ЕАД (74 186 лева.), на държавната " Ел Би Булгарикум " ЕАД (18 213 лева.), " Комплектстрой " ЕООД (на 11 800 лева.), " Димитър Маджаров - 2 " ЕООД (38 915 лева.) и на " Полидей - 2 " ООД (16 305 лева.).

" Обединена млечна компания " създава млеката " Верея ", " Полидей " - " Домлян ", " Димитър Маджаров " - " Димитър Маджаров ", " Ел Би Булгарикум " - млеката " Ел Би ".

Четирите компании желаеха още преди година стандартът за кисело мляко в частта му за опаковките да се промени, като се позволи да се употребява и полипропилен. Искането им обаче беше отхвърлено от Техническият комитет на Българския институт за стандартизация.

Фирмите твърдяха, че вкусовите качества на млякото не се трансформират в PP-опаковки, нито пък се убива живата бактерия. Зад настояването им да се промени стандарта в частта за опаковките е главният мотив, че кофичките от полипропилен са по-евтини.

Комисията се е самосезирала, след което е направила изследване и е открила, че при производството на кисело мляко по стандарт " БДС 12:2010 " " Българско кисело мляко " тези сдружения употребяват кофички от полипропилен, вместо позволените в т. 8.1 от стандарта кофички от полистирен.

По този метод се икономисват разноски, които са нормални за съперниците и присъщи за активността им. От друга страна, сдруженията получават опция да вземат участие на лимитирани от стандарта пазари. Тези стопански и търговски изгоди дават на предприятията конкурентно преимущество пред останалите производители, които добросъвестно се преценяват с рестриктивните мерки на стандарта, установи Комисия за защита на конкуренцията.

По стандарт млякото по БДС стандарт би трябвало да се продава в три типа опаковки - стъкло, керамика и пластмасови кофички от полистирен.

Ако желаете да ревизирате дали млякото, което купувате, е в вярната опаковка, би трябвало да погледнете маркировката на дъното на кофичката - позволената опаковка e с маркировка 6 и знак PS, другата е 5 в тригълник и знак PP до него.

Полипропиленът се употребява за произвеждане на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна приложимост, чаши за еднократна приложимост, опаковки за замразени храни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР