Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) покачването на цените на

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) покачването на цените на
Коментари Харесай

КЗК проверява драстичното поскъпване на метана, само за 10 дни цената му скочи с над 40%

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) покачването на цените на метана, отчитайки сериозния растеж в цените на природния газ през последните месеци, оповестиха от регулатора.

" Повишаването на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване на Закона за защита на конкуренцията единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или на антиконкурентни практики на дружество с господстващо или монополно състояние ", разясняват от Комисия за защита на конкуренцията. Експертите допълват, че при образуването на цените на метана главно въздействие оказва изменението в цената на едро на природния газ, която се контролира от Комисията за енергийно и водно контролиране. От значително значение обаче могат да бъдат и редица други фактори.
 Метанът нарастна с над 25% единствено за няколко дни и към този момент е най-скъпото гориво у нас
Метанът нарастна с над 25% единствено за няколко дни и към този момент е най-скъпото гориво у нас

Цената на компресирания природен газ се увеличи до 4.66 лв. за кг

Предвид изказана пред медиите догадка от ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Иван Френкев за вероятно съществуване на картели в бранша, от Комисия за защита на конкуренцията коментират, че картелите са секрети сделки сред пазарните участници, чието откриване че е извънредно мъчно. Това е по този начин, тъй като Комисията работи с документи, а картелите рядко се разказват на хартия. Практиката по света демонстрира, че различен метод за доказване на сходни съглашения е посредством доноси от учасници в тайното съглашение, такива признания са необичайност у нас.

Цената на метановото гориво

се усили с 40.7% от началото на месеца

Това е видно от данните на профилирания портал fuelo.net, съгласно които на 31 юли междинната цена на кг метан е била 3.71 лв., а през днешния ден се е повишила до 5.22 лв..

Ако погледнем още по-назад във времето ще видим, че нарастването за интервал от една година доближава цели 208.88 %.
 Официално: Китай е най-големият замърсител с метан в света
Официално: Китай е най-големият замърсител с метан в света

И това несъмнено е световен проблем

Поскъпвайки до тези рекордни равнища метанът към този момент е най-скъпото автомобилно гориво, въпреки единствено преди година да се смяташе за най-евтиното. За съпоставяне междинните цени на по-скъпите бензин А98+ и Дизел+ са надлежно - 3.65 лева и 3.77 лева за литър.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР