Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри как да бави

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри как да бави ...

КЗК откри причина да бави сделката на Еврохолд и ЧЕЗ.


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри как да бави неясно колко врече произнасянето си дали одобрява или отхвърля сделката на застрахователния холдинг "Еврохолд" за придобиването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България. В четвъртък антимонополният орган излезе с решение, че започва задълбочено проучване относно намерението за купуване на 67 на сто от "ЧЕЗ Електроразпределение" и от доставчика на ток "ЧЕЦЗ Електро България, както и сто процента от търговеца на ток "ЧЕЗ

Трейд България“, възобновяемите проекти "Фри Енерджи Проджект Орешец“ и "Бара Груп“, "ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ и шапката, управлявала досега целия български бизнес на чехите "ЧЕЗ България".

Решението на КЗК да бави решението си по сделката идва само ден, след като "Еврожхолд" представи визията си https://www.mediapool.bg/evrohold-uveryava-che-shte-e-po-dobar-sobstvenik-ot-chez-news298801.html за развитие на енергийните активи. От холдинга обявиха, че очакват произнасяне от КЗК до 25 дни и финализиране на сделката най-късно в началото на 2020 г., тъй като тя трябва да се оцени и от Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Има структури и извън България, които се стремят да попречат на сделката", заяви в сряда председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" и съакционер Асен Христов. "Въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят", каза той, но не посочи откъде идва атаката срещу сделката. Той допусна да се стигне до арбитраж, ако КЗК отхвърли "Еврохолд" като купувач, както направи това с "Инерком", която се бе договорила да купи бизнесът на ЧЕЗ.

КЗК обаче забрани придобиването с мотив, че групата на "Инерком" притежава редица слънчеви електроцентрали, които макар и делът им да е пренебрежимо малък – под 1 процента от общото поризводство, щели да позволят на фирмата да злоупотребява с положението си на енергийния пазар.

Източник: mediapool.bg