Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на "Нова

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри продажбата на "Нова
Коментари Харесай

Само за месец: КЗК одобри продажбата на Нова - slava.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди продажбата на "Нова броудкастинг груп " и медийната група към този момент е благосъстоятелност на "Юнайтед груп ", оказва се от уеб страницата на регулаторния орган. Това се случва месец, откакто се разбра за продажбата, предава Дневник.

Сегашният притежател на "Нова броудкастинт груп " - "Адванс медиа груп ", е дъщерно сдружение на капиталовия холдинг "Адванс пропъртис ", благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те получиха малкия екран през 2019- та година, а през лятото на тази година купиха и "Канал 3 ", който беше прекръстен на "Нова нюз ". Тогава в портфолиото на медийната група влязоха още, музикалните малките екрани The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, "Радио Веселина ", Magic FM и "Радио Витоша " - всички те свързани през годините с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

От решението, което е от 14-ти януари (четвъртък) оказва се, че "Юнайтед груп ", които са притежател на БТК и "Виваком ", придобива едноличен надзор върху "Нова броудкастинг груп " и следените от нея компании - "Нет инфо " "Дарик нюз ", "Ви Бокс ", "Елит Медиа България ", "Радио Веселина " "Радио Експрес ", "Витоша ФМ ", "Агенция Витоша " и "Агенция Атлантик "; както и взаимен надзор върху следните предприятия, понастоящем взаимно следени "Файненшъл Маркетплейс ", Грабо Медия " и "Атика Ева ".

Неотдавна "Капитал " писа, че реализирана цена за продажбата е за малко над 300 милиона евро. Братя Домусчиеви купиха "Нова телевизия " за малко над 180 милиона евро. От решението на Комисия за защита на конкуренцията оказва се още, че решението влиза в действие неотложно.

"Въз основа на осъществената оценка комисията приема, че концентрацията няма да докара до определяне или усилване на господстващо състояние. Следователно, договорката не би могла да породи антиконкурентни резултати, изразяващи се в доста възпрепятстване на конкурентната среда на съответните пазари и следва да бъде абсолютно позволена при изискванията на член 26, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията ", написа в решенито на регулаторния орган.

От Комисията за защита на конкуренцията отхвърлят възраженията на "Би Ти Ви " медия груп, съгласно които в случай че договорката бъде утвърдена, "Нова броудкастинг груп " ще има господстващо състояние. От регулаторния орган считат, че "концентрацията няма да докара до определяне или усилване на господстващо състояние ". От Комисия за защита на конкуренцията отхвърлят и друго безпокойство за резултата на договорката след нейното реализиране на съответните пазари. "Въз основа на всички събрани и оценени в хода на изследването данни в тяхната цялост, може да се заключи, че в съответния случай новата обединена група няма да има нито дарба, нито тласък за ограничение на засегнатите от договорката отвесно свързани пазари. На първо място са налице различни телевизионни и платформени оператори, част от които са и отвесно интегрирани, и които са в положение да оказват ефикасен конкурентен напън върху консолидираната група ", пишат още в решението си от антимонополния орган.

Само няколко часа по-късно комисията позволи на новия притежател на Нова да придобие и вестниците Телеграф, Монитор и Борба
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР