Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нарушения при

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нарушения при
Коментари Харесай

КЗК приключи проверката на А1 за промотирането на спортните канали. Не откри нарушения

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри нарушавания при инспекцията против " А1 България " ЕАД, излиза наяве от известие на уеб страницата на регулатора. Антимонополният орган се самосезира и стартира намерено произодство при започване на юли за вероятно нарушаване на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и за нарушавания, засягащи заблуждаваща или сравнителна реклама, реплика, увреждане на положителното име на съперници и нелоялното привличане на клиенти, както и корист с по-силна позиция при договаряне във връзка спортните канали на телекома.

Комисията отвори производството по сигнали на консуматори, в които се показва, че употребяват услугите на А1 – директно или посредством платформения оператор Булсатком, като са избрали разнообразни пакети, един от които „ Мтел Микс 75XL “. Повечето от подателите на сигналите се оплакват, че в началото са заплатили пакет от телевизионни канали “Mtel Sport ” 1 и 2 (преименувани след това на „ Max Sport “ 1 и 2) с претекстовете, че са били повлияни от реклама, в която се е твърдяла, че ще излъчват Ла Лига (испанско първенство), Серия А (италианско първенство) и Шампионска Лига (европейски клубен футболен турнир). Според потребителите тези футболни шампионати в началото са предавани по двата пилотни канала „ Mtel Sport “ 1 и 2 (преименувани на „ Max Sport “ 1 и 2).

След пускане на излъчването на спомагателните спортни канали „ Max Sport “ 3 и 4, шампионатите, поради които потребителите в началото са решили да стават клиенти, са били преместени на тези канали („ Max Sport “ 3 и 4). При контакт с А1 и кабелния оператор сигналоподателите са били съветвани да заплатят спомагателен пакет, съдържащ новите стратегии „ Max Sport “ 3 и 4, с цел да могат да гледат шампионатите, които ги интересуват. Потребителите смятат, че са подведени от информацията, показана от А 1 (включително рекламните известия за новите спортни канали на дружеството), посочващи като част от програмата на „ Маx Sport “ 1 и 2 футболните шампионати Ла лига, Серия А и Шампионска Лига. Посочва се, че след приключване на избран интервал от време, в който потребителите са гледали тези канали, от същите е отстранено спортното наличие на трите шампионати, което в началото ги е стимулирало да станат клиенти, и това наличие е преместено към нови канали и включено в нови, платени пакети. По този метод потребителите смятат, че са били въведени в подвеждане по отношение на наличието на телевизионните канали, което е станало обект на следващи основни промени без тяхно познание и единодушие.

Телевизионните стратегии „ Маx Sport “ 1, 2, 3 и 4 се оферират поетапно от „ А1 България “ ЕАД от 14.01.2017 година

В началото каналите Max Sport 1 и 2 костват 2,99 лева на месец с двугодишен контракт и 5,99 лева на месец с неопределен контракт в пакет двата.

В края на 2018 година на пазара се появява и Max Sport 3, който влиза в по-големия пакет Max Sport Plus дружно с другите спортни канали на цени от 3,99 (за двугодишен договор) и 7,99 лева (за безсрочен) на месец. В началото на тази година пък се появява и Max Sport 4 с първична цена 4,99 и 7,99 лева на месец според от типа контракт. Малко по-късно обаче цените се покачват до 5,99 лева и 9,99 лева

В последна сметка „ Max Sport 2 “ се развива като канал, излъчващ баскетбол, лека атлетика, бойни серии и хокей. По „ Max Sport 1 “ след включването на каналите „ Max Sport “ 3 и 4 излъчването на футболно наличие е напълно прекратено, излиза наяве от документите на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

Оттам излиза наяве още, че според Общите условия за взаимоотношенията сред „ А 1 България “ ЕАД и потребителите на услугата „ Цифрова телевизия “17, сдружението има право да прави промени в обсега на предоставяните услуги, броя и типа на предаваните стратегии, структурата на пакетите с канали и разположението им в пакетите. Доколкото Общите условия са дават на вниманието и знанието на потребителите, същите следва да са смятат за известени, че телевизионният оператор може да прави сходни промени.

Според регулатора при промотиране и предложение на телевизионните стратегии „ Маx Sport “1, „ Маx Sport “ 2, „ Маx Sport “ 3 и „ Маx Sport “4 ответното от А1 са работили в границите на добросъвестната комерсиална процедура, давайки опция на своите клиенти да бъдат осведомени правилно, с цел да може те да създадат независимо своя избор.

Решението предстои на обжалване пред Административен съд – София област в 14-дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР