Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи на Музикаутор санкция от

...
Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи на Музикаутор санкция от
Коментари Харесай

КЗК санкционира Музикаутор по искане на БНР

Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК) наложи на Музикаутор глоба от 56 678 лева за корист с господстващо състояние. Нарушението се показва в държанието на Сдружението в връзките му с БНР и идната от това неспособност за публичното радио да употребява в стратегиите си репертоара на " Музикаутор ".

Комисия за защита на конкуренцията е открила нарушаване по член 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на даване на права за лъчение на музикални и литературни творби от репертоара на Музикаутор по безжичен път, предаването или препредаването на творбите по електронна съобщителна мрежа за снабдители на радиоуслуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез голословно преустановяване на съществуващите договорни връзки с Българското национално радио, с което се препятства реализираната от радиото активност.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че от договарянията, водени сред БНР и Музикаутор, и от цялостното държание на Музикаутор в тази връзка, може да се направи извод, че прекратяването на настоящия контракт сред страните съставлява метод за реализиране на желаните от Сдружението условия за установяване размера на дължимите му хонорари за лицензирането на съответните права. Чрез прекратяването на контракта с БНР Музикаутор лишава националното радио от опция за дейно конкуриране на пазара, на който последното реализира активност.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР