Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция в размер
Коментари Харесай

КЗК глоби с 56 хил. лева Музикаутор за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 56 678 лева за осъществено нарушаване и корист с господстващо състояние на пазара на даване на права на Музикаутор, оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията.

Решението на Комисията е във връзка със разногласието сред сдружението и Българското национално радио.

От Комисия за защита на конкуренцията споделят, че Музикаутор са злоупотребили с господстващото си състояние за лъчение на музикални и литературни творби от репертоара на сдружението по безжичен път, предаването или препредаването на творбите по електронна съобщителна мрежа за снабдители на радиоуслуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез голословно преустановяване на съществуващите договорни връзки с Българското национално радио, с което се препятства реализираната от радиото активност.

Предмет на изследване в производството е държанието на Сдружение „ Музикаутор “, по отношение на преустановяване на съществуващите по силата на Договор за разрешаване потреблението на музикални и литературни творби по радио връзки сред „ Музикаутор “ и БНР и идната от това неспособност за публичното радио да употребява в стратегиите си репертоара на Сдружението.

В хода на изследването се откри, че връзките сред страните в производството по даването на права за потребление на репертоара на Музикаутор се уреждат с контракт за разрешаване потреблението на музикални и литературни творби в радио, подписан сред страните на 19.12.2011 година Договорът е преустановен считано от 01.01.2017 година посредством отправено на 21.11. 2016 година предупреждение от „ Музикаутор “.

От водените сред страните в производството договаряния и от цялостното държание на „ Музикаутор “ в тази връзка, може да се направи извод, че прекратяването на настоящия контракт сред страните съставлява метод за реализиране на желаните от Сдружението условия за установяване размера на дължимите му хонорари за лицензирането на съответните права.

Чрез прекратяването на контракта с БНР Музикаутор, като дружество " с господстващо състояние, лишава националното радио от опция за дейно конкуриране на пазара, на който последното реализира активност.

От Музикаутор излязоха със известие до медиите, в което оборват тезата на Комисия за защита на конкуренцията, че злоупотребяат с господстващо състояние.

Действията на сдружението целят само отбраната на правото на създателите в България да получават обективни хонорари за творбите си.

Тази година българските създатели ще получат 65% повече за употребяваното тяхно творчество от БНР, с помощта на новия контракт за поетапно увеличение на авторските хонорари и макар сериозното му закъснение от шест месеца.

Реалистичните прогнози сочат, че парите, които ще бъдат разпределени към българските създатели идната година, ще бъдат два пъти повече.

Предвид това, че Музикаутор извършва своята активност в сходство с всички условия на българското и европейското законодателство, ние сме длъжни да третираме равнопоставено ползвателите от един и същи бранш. Ето за какво организацията ще предприеме всички планувани в закона дейности, с цел да оспори избраното като „ не изключително тежко “ нарушаване, да потвърди правотата си и да отбрани ползите на създателите.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията може да бъде обжалвано от страните и всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР