Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи на „Музикаутор“ санкция от

...
Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи на „Музикаутор“ санкция от
Коментари Харесай

КЗК санкционира Музикаутор по искане на БНР

Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК) наложи на „ Музикаутор “ глоба от 56 678 лева за корист с господстващо състояние.
Нарушението се показва в държанието на Сдружението в връзките му с БНР и идната от това неспособност за публичното радио да употребява в стратегиите си репертоара на “Музикаутор “.
Комисия за защита на конкуренцията е открила нарушаване по член 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на даване на права за лъчение на музикални и литературни творби от репертоара на „ Музикаутор “ по безжичен път, предаването или препредаването на творбите по електронна съобщителна мрежа за снабдители на радиоуслуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез голословно преустановяване на съществуващите договорни връзки с Българското национално радио, с което се препятства реализираната от радиото активност.
Комисия за защита на конкуренцията е открила, че от договарянията, водени сред БНР и „ Музикаутор “, и от цялостното държание на „ Музикаутор “ в тази връзка, може да се направи извод, че прекратяването на настоящия контракт сред страните съставлява метод за реализиране на желаните от Сдружението условия за установяване размера на дължимите му хонорари за лицензирането на съответните права. Чрез прекратяването на контракта с БНР „ Музикаутор “ лишава националното радио от опция за дейно конкуриране на пазара, на който последното реализира активност
По-рано през днешния ден, 18 април, от Музикаутор разпространиха позиция , в която се се споделя, че не злоупотребява с господстващо състояние.
" Действията на сдружението целят само отбраната на правото на създателите в България да получават обективни хонорари за творбите си ", се споделя в позицията.
Публикуваме я без редакторска интервенция:
Тази година българските създатели ще получат 65% повече за употребяваното тяхно творчество от БНР, с помощта на новия контракт за поетапно увеличение на авторските хонорари и макар сериозното му закъснение от шест месеца. Реалистичните прогнози сочат, че парите, които ще бъдат разпределени към българските създатели идната година, ще бъдат два пъти повече.
Предвид това, че Музикаутор извършва своята активност в сходство с всички условия на българското и европейското законодателство, ние сме длъжни да третираме равнопоставено ползвателите от един и същи бранш. Ето за какво организацията ще предприеме всички планувани в закона дейности, с цел да оспори избраното като „ не изключително тежко “ нарушаване, да потвърди правотата си и да отбрани ползите на създателите.
Ние имаме вяра в правосъдната система в България. Преди една година Софийски градски съд приключи делото, което БНР заведе против Музикаутор, определяйки желае на радиото като неприемлив. Магистратите присъдиха разноските да бъдат платени от БНР на Музикаутор, а решението им не предстои на обжалване.
Творците би трябвало да получават почтени хонорари, с цел да основават нови творби. Убедени сме, че всички институции и медии у нас следва да предизвикват културата и музиката или най-малко да не пречат на тяхното развиване. В името на тази идея сме подготвени да се противопоставим на всевъзможни опити създателите да бъдат неглижирани или подценени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР