Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 175

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 175
Коментари Харесай

КЗК глоби Марешки за изкуствено подбиване на цената на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 175 437 лева на компанията на депутата Веселин Марешки за изкуствено подбиване на цените на горива. Това излиза наяве от оповестено решение на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

" Комисията за защита на конкуренцията откри осъществено нарушаване по член 36, алинея 4 от Закон за защита на конкуренцията от страна на „ Трейднет Варна “ ЕООД и наложи имуществена глоба в размер на 175 437 лева (0.1% от общия оборот за 2017 г.).

Комисията откри, че „ Трейднет Варна “ ЕООД е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разноските за произвеждане и реализация на тези артикули за нескончаем интервал от време и в обилни количества, за нелоялно привличане на клиенти ", се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

В решението Комисия за защита на конкуренцията написа, че към момента има сив бранш на горивата, който се показва в продажба на горива без потвърден генезис и съществуване на качество . В по този начин описания стопански подтекст значителен проблем съставлява опитът за изкуствено подбиване на цените и основаването по този метод на погрешна и изцяло голословна визия в обществото за това, че главните участници на пазара в лицето на молителите поддържат нереално високи цени във щета на потребителите. Тези погрешни изказвания основават извънредно отрицателна настройка в обществото към бранша като цяло с дълготрайни последствия, написа още в решението.

Припомняме, че седем компании, търгуващи с горива на територията на България, подадоха сигнал против притежателя на бензиностанции - Веселин Марешки - VM Petroleum поради " чист, типичен дъмпинг ". На 7 декември предходната година в Комисия за защита на конкуренцията бе заведена кореспонденция по тъжба за нелоялна конкуренция. Инициатори са " Лукойл България ", " Еко България ", НИС Петрол ", " Синергон Петролеум ", " Ромпетрол България " и " ОМВ България ", а ответник " Трейднет Варна ".

Жалба в Комисия за защита на конкуренцията бе завел и Марешки . Тя бе за монопол от страна на " Лукойл ", само че Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата . " Петролната рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас " има господстващо състояние на пазара на произвеждане и импорт на бензин и дизелово гориво в България, само че не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е " Лукойл България ", която пък не е монополист в сектора, като даже среща конкурентен напън от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на сдружението ", гласеше решението на антимонополния орган.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР