Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби търговската верига „Кауфланд

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби търговската верига „Кауфланд
Коментари Харесай

КЗК глоби Кауфланд с 343 417 лв. за развален договор с доставчик

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции комерсиалната верига „ Кауфланд България " с 343 417 лева за корист с по-силна позиция при договаряне. Това оповестиха през днешния ден от антимонополната комисия, а решението й е било взето на 17 септември.
По-силната позиция при договаряне е проявена по отношение на снабдител на веригата - търговецът на спиртни питиета "Кети-94 " ООД. През 2015 година "Кауфланд " голословно е поискала от доставчика си да смъкна цените на доставяните питиета, като е блокирала огромна част от асортимента и след това през 2016 година е прекратила контракта.
Санкцията съставлява 7% от размера на чистите доходи на сдружението от продажбата за 2019 година на продуктите, предмет на нарушаването
"КЗК откри, че след юли 2015 година "Кауфланд " следва в комерсиалните си връзки с „ Кети-94 “ ООД (доставчик на спиртни питиета в ниския ценови клас) избран модел на държание, който е резултат от по-силната позиция на веригата в съответното правно отношение и който опонира на добросъвестната комерсиална процедура ", се споделя в решението.
"Този модел на държание на комерсиалната верига е безсъвестен по отношение на неговия снабдител, поврежда неговите ползите като по-слаба страна при договарянето, както и ползите на потребителите. Прилаганата система от механизми за установяване на доставните цени се употребява от "Кауфланд " за реализиране на оптималната облага за сметка на финансовата загуба за доставчика. Икономическата полза остава напълно за комерсиалната верига и не се придвижва върху потребителите посредством надлежно понижение в крайните продажни цени ", се споделя още в решението на антимонополната комисия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР