Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да извърши

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да извърши
Коментари Харесай

КЗК ще анализира злоупотребяват ли топлофикациите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да извърши секторен разбор на активността на топлофикационните сдружения и топлинните счетоводители, с което ще направи първата инспекция дали няма нарушавания на този характерен пазар и злоупотреби с правата на потребителите или тъпчене на разпоредбите на конкуренцията.

Досега антимонополният орган се е произнасял по обособени проблеми, свързани главно с най-голямото топлофикационно сдружение в страната – общинското в София. Налагани са през години наказания поради погрешно начисляване на сметки, поради периода на заплащането им. Извършвани са и инспекции за картелни цени на услугите на топлинните счетоводители за засичането на топломерите.

Цялостен секторен разбор обаче се прави за пръв път и решението за него идва в миг, в който комисията се е задействала да проверява и доставчиците на горива за ценови сговор.

Комисия за защита на конкуренцията е решила да направи цялостна оценка на работата на топлофикациите, имат ли отвесна съгласуваност с топлинни счетоводители, съблюдават ли си лицензиите и общите условия на договорите с консуматори, както и дали не основават трудности пред други играчи за навлизането на този пазар, въпреки всъщност той да съставлява районен монопол.

В решението на комисията, взето на 14 май, се отбелязва още, че има значителен публичен и институционален интерес поради понижаването на цените на едро на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР