Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира сделката по придобиване

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира сделката по придобиване
Коментари Харесай

КОЙ ще вземе Нова и още нещо?!

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира договорката по придобиване на " Нова Броудкастинг груп ", като най-апетитната хапка в тази договорка е Нова телевизия. Причината – опасения за монопол.

Коментар на редактора
Решението наподобява извънредно необичайно поради следното – де факто договорката не е обединение сред медии, а е пазаруване на медии, които ВЕЧЕ по този начин или другояче са на пазара в група. Комисия за защита на конкуренцията обаче не се тормози от настоящето положение, откакто продажбата на " Нова Броудкастинг груп " може да да докара до " основна смяна в изискванията и цените на Нова в посока ощетяване на крайния консуматор ", като Комисията припомня, че " пазарното наличие на даването на медийни услуги директно въздейства и на пазара на рекламата ". " Значителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги ", написа още Комисия за защита на конкуренцията, визирайки по какъв начин ще се смени собствеността върху " Нова Броудкастинг груп " и нейните дъщерни сдружения " Нет Инфо " АД и " Агенция Ева " ООД и това щяло да окаже въздействие върху активността им.
Интересно обаче, че от Комисията се желае да обърне внимание на вероятно господстващо състояние на " Нова Броудкастинг груп " и " НетИнфо " АД сега, в този момент, преди договорката. Първата тъжба в тази тенденция е на компанията EasyAds – поради комбинирана рекламна отстъпка на " Нова Броудкастинг груп " и " НетИнфо ", с която се притеглят рекламодатели. " Имаме опасения, че последните биха рекламирали онлайн единствено с цел да получат отстъпка в телевизионна реклама ", споделя EasyAds, а има и още тъжба за комбинираната рекламна отстъпка, импортирана в Комисия за защита на конкуренцията.
Сега Комисия за защита на конкуренцията се опасява от бъдеще, което от дълго време е тук. И поражда въпросът – за какво?
Преди Петр Келнер да се появи като възможния нов притежател на всички медии под шапката на марката Nova, в общественото пространство интензивно вървяха клюки, че депутатът Делян Пеевски желае да вземе още най-малко една огромна телевизия. Конкретен интерес към Нова телевизия публично, несъмнено, не беше деклариран, само че настоящето решение на Комисия за защита на конкуренцията бие тревога. Освен несъгласието, разказано нагоре, следва да прибавим, че ръководител на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова, една от най-приближените до Бойко Борисов през цялата му политическа кариера. С решението за ЧЕЗ, взето паралелно с това за " Нова Броудкастинг груп " обаче, подопечната на Ненкова комисия стопира договорка, която страната т.е. Борисов първо увери, че няма да се случи, само че месец по-късно нещата се трансформираха и отидоха на плочата " две частни компании, пазарна обстановка " (ето и спомен за промяната). Затова и дейностите на Комисия за защита на конкуренцията са толкоз учудващи, освен това в две направления – видяха централизация в тези случаи, само че не и на пазара на горива. И въпросът дали не се разчиства път за няКОЙ почва да виси със страшна мощ. При това освен за Нова телевизия, а и за още едно парче от страната. Като да вземем за пример ЧЕЗ, където претекстовете за прекъсване са също толкоз неуместни - щяло да има монопол при фотоволтаиците, откакто ЧЕЗ и " Инерком " имат ОБЩО 26 мегавата мощ от 1043 мегавата. Голям монопол ще пада. А прибавим ли поправката на " Атака " и ГЕРБ в Закона за приватизация и следприватизационен надзор да се понижи периода за задължения, от която Кирил Домусчиев завоюва непосредствено 58 млн. лв., е ясно едно - баницата в никакъв случай не е в сигурност...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР