Комисията за защита на конкуренцията извършва няколко внезапни проверки в

...
Комисията за защита на конкуренцията извършва няколко внезапни проверки в
Коментари Харесай

КЗК проверява за скрити договорки между търговци и производителите на храни

Комисията за защита на конкуренцията прави няколко неочаквани инспекции в офисите на сдружения и техни сдружения, свързани с производството и търговията на съществени хранителни артикули в страната, оповестиха от комисията. Проверките са подхванати в границите на три формирани производства, с които Комисия за защита на конкуренцията се самосезира за определяне съществуването на нарушавания по член 15 от Закон за защита на конкуренцията против голям брой участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техни обединявания, под формата на неразрешени съглашения и/или решения на сдружения на предприятия.
 
Хранителният бранш се отличава с извънредно огромна обществена значителност за обществото в народен проект. В рамките на непрекъснатия мониторинг на пазарите на произвеждане и търговия с хранителни артикули, който комисията прави се следи доста нарастване на цените на бързооборотните артикули, определяни като съществени, което изключително осезаемо визира ползите на българските консуматори.
 
Комисия за защита на конкуренцията извърши стопански разбор на пазарната обстановка, който несъмнено откри, че забележителният ценови растеж на питателните артикули на едро и  на дребно чисто обективно не намира пазарна аргументация в разноските на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция, като за задачата, комисията съпостави волатилността при стойностите на главните ценообразуващи фактори за съответния интервал. В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията реши, че следва да откри дали не са налице спомагателни, непазарни фактори, които водят до повишение на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на следените хранителни артикули от първа нужда. Поражда се обосновано подозрение за съществуването на незаконосъобразни практики от страна на главните участници на пазара, измежду които безспорно са и огромните търговски вериги. В този подтекст вероятността обсъжданите пазарни феномени да се дължат на прикрити сделки и съглашения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, по този начин и отвесни, не може да се изключи, оповестиха от комисията.

Ще сложат ли таван за надценките на съществени артикули

С оглед изясняване на взаимоотношенията сред участниците в бранша и най-много, с цел да оцени до каква степен откритите в хода на изследването феномени имат законна аргументация и се коренят в спецификите на пазара, а не са подбудени от намаляване или елиминиране на конкуренцията сред пазарните участници, комисията ще упражни всички свои принадлежности по правоприлагане и най-много антитръстовите си пълномощия.
 
Действията по инспекцията на място се правят от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, след получено правосъдно позволение от Административен съд – София област. От офисите на сдруженията ще бъдат конфискувани копия от документи, съхранявани на книжен притежател, както и цифрови копия от документи и преписка, съхранявани на електронен притежател.
 
 istock istock
Предстоящият обстоен разбор на събраните документи ще покаже дали са налице задоволително доказателства за предявяване на изказвания за осъществено нарушаване на сдруженията и техните обединявания. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат опцията да упражнят правото си на отбрана. След приключването на процесуалните  дейности по преписката, Комисия за защита на конкуренцията ще се произнесе с дефинитивно решение по производството.
 
Нарушенията, свързани с установяване на цени, било то манифестирани като съглашения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията „ тежки нарушавания ” и подлежат в извънредно редки случаи на освобождение от общата възбрана по член 15, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията.
 
На съображение член 101 от Закон за защита на конкуренцията, Комисия за защита на конкуренцията може да освободи от имуществена глоба първото по ред дружество, което разкрие присъединяване си в картела и даде доказателства, въз основа на които Комисията може да потвърди нарушаването. На второто и идващите по ред предприятия Комисия за защита на конкуренцията може да понижи имуществената глоба, в случай че дават доказателство, което има значително значение за доказване на нарушаването, допълват от Комисия за защита на конкуренцията.
 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР