Комисията за защита на данните на Ирландия наложи глоба на

...
Комисията за защита на данните на Ирландия наложи глоба на
Коментари Харесай

Ирландия глобява Meta с 400 млн. щ. долара за целева реклама

Комисията за отбрана на данните на Ирландия наложи санкция на Meta в размер на 400 млн. $ за нарушавания при събирането и обработката на потребителски данни за целева реклама. За това оповестява The Verge. Регулаторът счита, че компанията е принудила потребителите да се съгласят с обработката на персоналните им данни в Instagram и Фейсбук.

Глобите са наложени след две тъжби, подадени през 2018 година Компанията е упрекната в неспазване на Европейския правилник за отбрана на данните (ОРЗД). Новият закон беше признат същата година, само че все пак Meta продължи да изисква от потребителите да се съгласяват с обработката на данни в съглашение с потребителя. В жалбите се показва, че това е еднакво на принудително предоставяне на единодушие за целева реклама.
-->
Регулаторът счита, че компанията не е обяснила задоволително ясно изискванията на потребителите. След консултация с Европейския комитет по отбрана на данните беше решено, че такова единодушие не може да отбрани сходни нарушавания. В допълнение към наложените санкции на сдружението беше подредено да приведе услугите си в сходство с условията на GDPR в период от три месеца.

Meta възнамерява да апелира решението. Представители на компанията също по този начин обявиха, че това по никакъв метод няма да попречи на услугите да демонстрират целеви реклами. " Проучваме разнообразни разновидности по какъв начин да продължим да предлагаме на потребителите персонализираната си услуга ", се споделя в изказване на Meta.

Това не е първият случай, в който Meta е санкционирана за култивиране на персонални данни. През септември компанията беше санкционирана с 402 млн. $ за култивиране на информация за младежи, а през ноември на разработчика беше подредено да заплати 276 млн. $ за приключване на данни през 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР