Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи

...
Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи
Коментари Харесай

Известни са имената на биячите зад колоните на Министерския съвет

Комисията за следствие на полицейското принуждение и подслушванията на протестиращи жители оповести имената на полицейските чиновници, взели участие в охранителните мероприятия на 10.07.2020 година под колоните на Министерски съвет.

Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, избрани във въпросната вечер за работа със арестувани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни санкции за упражнено принуждение върху протестиращи. Гл. контрольор Андонов е глобен със „ възбрана за повишение в служба “ за период от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „ неодобрение “ за период от 6 месеца.

Преписка № 29254/2020 по разказа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по разказа на ДВС-МВР е формирана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по подготвеност от АП гр. Пловдив. С разпореждане от 27.07.2020 година, прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура разпорежда на Столична дирекция на вътрешните работи да извърши предварителна инспекция по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 година, съдържаща материали от осъществена вътрешна инспекция, касаеща същия случай.

В хода точно на тази инспекция са разпознати 7-те полицейски чиновници, взели участие в охранителните мероприятия на 10.07.2020 година при колоните на Министерски съвет, открити са 4-та чиновници, упражнили принуждение, снети са пояснения и са им наложени дисциплинарни санкции.

Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, в хода на инспекцията е осъществена експертиза на записи от камери пред Министерски съвет. Според движимостите лица, фрагментите разрешават „ лицево-идентификационно проучване, при съществуване на относителен материал “. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като очевидец на събитията от един от задържаните, камерите в 3-то районно управление (на МВР), където задържаните са отведени след задържането им, както и „ оптичен притежател с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, подложен в транспарантен найлонов плик вид „ джоб “, съдържащ записи от видеонаблюдението пред постройката на Министерски съвет от 22:30 до 23:30 часа “.

Последният съдържа 2 файла, на които се следят „ дейности по задържане на цивилен лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата очевидно е употребена физическа мощ и помощни средства “, се показва в документа. Там е записано още, че на въпросните фрагменти е осъществено видео-техническо проучване, обективирано в експертна информация № 26-Ф/2020 година по разказа на ОЕКД при Столична дирекция на вътрешните работи, а материалите от осъществената инспекция са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за взимане на отношение по подготвеност.

„ Това значи, че тези фрагменти са били разполагаем на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско принуждение над оковани в белезници лица. Това е закононарушение, неприемливо за военнопленници, камо ли в сякаш цивилизована страна и сякаш народна власт “, разяснява ръководителят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов.

Заповедите за наказване са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от служителите на реда и от шефа на Столична дирекция на вътрешните работи за останалите трима – те знаели ли е защо са осъдени чиновниците им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов. Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „ под колоните служителите на реда са се гаврили със арестуваните, пускайки им газ “, което не се вижда на фрагментите и тъкмо поради това от комисията ще изискат експертиза на записа зад колоните, поради подозрения, че той е манипулиран.

„ Те водят война против личния си народ - не приказвам за съответните чиновници, те са изпълнявали заповеди. Говоря персонално за Борисов и Гешев, които са виновни за този неприличен акт пред вратите на Министерски съвет “, безапелационен бе адв. Хаджигенов, който напомни, че записите бяха извадени от нечие надълбоко чекмедже след 13 месеца настойчиво дълбаене, „ като китайска капка “, казусът да получи същинско следствие и да има правдивост.

„ Искам правдивост освен за потърпевшите ни деца, тъй като това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не разрешиха митингът да бъде смачкан в зародиш и поведоха борба с властта. Искам я и поради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни митинги и в този момент, в Народното събрание, водим същия пердах против тиква, каскет и техните ботуши. Той надалеч не е завършил и ние ще продължим да го водим – малко по малко “, съобщи още Николай Хаджигенов.    
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР